Osobnosť slovenskej insity z Vojvodiny Ján Bačúr vystavuje opäť v Bratislave

NETKY.SK • 15 Január 2018, 12:09 • 2 min
Osobnosť slovenskej insity z Vojvodiny Ján Bačúr vystavuje opäť v Bratislave

BRATISLAVA - Obrazy tradičného života a krajiny vojvodinských Slovákov, tak ako ich zachytil známy slovenský insitný maliar zo Srbska Ján Bačúr, možno do 31. januára obdivovať v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Výstavu Schody života v Dvorane, výstavnom priestore Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP slávnostne otvárajú v pondelok.

 

Umelec od roku 1979 zobrazuje život a obyvateľov svojej rodnej Padiny. Po prvý raz svoje diela na výstave predstavil v roku 1950 ako 13-ročný a odvtedy podľa vlastných slov namaľoval vyše 2 750 obrazov. Vybral si pre ne jednu tému – rodisko. „Kraj, ktorý som najlepšie poznal, život mojich predkov, ktorí pred 212 rokmi prišli do Vojvodiny a založili dedinu Padina,“ povedal Bačúr.

 

Nedávne jubileum Jána Bačúra (22. októbra 1937, Padina) pripomína aj počet vystavených diel, ktorých je presne 80. Bačúr v nich zobrazuje ľudovú architektúru svojho rodiska, obyvateľov Padiny venujúcich sa tradičným poľnohospodárskym prácam a aj ich portréty. Na umelcových obrazoch, ktoré vznikli za ostatných 20 rokov, sú zachytené skutočné ulice i ľudia, nálada kraja.

 

Prevážanie tekvíc, Výroba metiel, Oblievačka na ulici, V kolárskej dielni, Oberanie jahôd, Spracovanie višní, Maliarov rodný dom, Pálenie tehál, Hrabanie sena, Výroba klobás, Obed na poli, Šúľkové hambáre, Domáce roboty, Stretnutie na snehu, Moje kone, Zvážanie obilia a ďalšie maľby sú o sedliackom živote na vidieku, o ľuďoch, poľnohospodárstve, tradíciách, architektúre, či voľnočasových aktivitách v rôznych ročných obdobiach.

 

Bačúr aj v súčasnosti podľa vlastných slov maľuje denne aj 14 hodín. Ako prezradil, vo vynikajúcom stave sa udržiava každodennými rannými zvykmi - rozcvičkou, limonádou a asi trojkilometrovou prechádzkou.

 

Bačúr nevystavuje na Slovensku po prvý raz, je to jeho už 15. samostatná výstava na Slovensku a šiesta v Bratislave. Podľa veľvyslanca Srbskej republiky na Slovensku Šaniho Dermaku je Bačúr poprednou osobnosťou insitného umenia Vojvodiny v Srbsku a práve insitní umelci zo Srbska slovenskej národnosti sú tými najlepšími reprezentantmi výborných vzťahov, ktoré spájajú Slovensko a Srbsko po stáročia.

 

Galerista Pavel Babka na tlačovej besede upozornil, že slovenské insitné umenie Vojvodiny je zapísané v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska ako jediné menšinové umenie, a tým Srbsko preukázalo, že ho považuje aj za svoje umenie. Vyzdvihol Bačúrovu svojskú tvorbu: "Neprispôsobil sa globalizácii ani nepodľahol módnej komercionalizácií. Je tvrdohlavý vo svojom tradičnom zameraní."

 

Výstavu Schody života pripravila Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraniční, Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Bratislave a Galéria Babka z Kovačice.

 

Podľa riaditeľa bratislavskej Bibiany Petra Tvrdoňa je táto výstava dar maliarovi k jeho nedávnym narodeninám. Kým Bačúr patrí k najstarším žijúcim insitným maliarom Srbska, 27-ročný Miroslav Hraško zasa k najmladším. V utorok 16. 1. mu v bratislavskom Kalabe otvoria výstavu, na ktorej sa tiež podieľa Bibiana.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies