Výstava o hľadaní krásy z Bruselu pôjde do Amsterdamu a Linzu

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 17:58 • 2 min
Výstava o hľadaní krásy z Bruselu pôjde do Amsterdamu a Linzu

BRUSEL - Do 18. septembra budú mať tisíce návštevníkov Parlamentária, návštevného centra Európskeho parlamentu v Bruseli, možnosť pozrieť si netradičnú výstavu Hľadanie krásy. Výstavu pripravilo Slovenské centrum dizajnu a je jedným z kultúrnych podujatí, ktoré sprevádzajú slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Kurátorka výstavy Mária Rišková v rozhovore pre TASR uviedla, že centrum bolo oslovené Ministerstvom zahraničných vecí SR, aby pripravilo program, ktorý by vyjadril, že Slováci sú inovatívni a že máme šikovných umelcov, ktorí sú schopní robiť multimediálne výstavy. "Oslovila som výtvarníčky z OVÉ Pictures. Prípravy prebiehali vyše roka, nie je ľahké pripraviť takýto projekt," uviedla Rišková.

 

Pod značkou OVÉ Pictures pracujú slovenské výtvarníčky Michaela Čopíková a Veronika Obertová. Tie sa posnažili, aby súčasťou výstavy, ktorá má premiéru v Bruseli, boli nielen interaktívne exponáty, ale aj webová stránka, na ktorú môžu prispievať všetci záujemcovia.

 

Rišková opísala, že koncept "hľadania krásy" vyplynul z toho, že autori výstavy chceli pozitívne prezentovať Slovensko, ale nie iba klišé obrazmi. Za východisko práce si autorky zvolili formát digitálnej grafiky, ktorý umožňuje jednoducho vytvárať a šíriť krátke animácie zložené zo statických obrázkov, vytvárajúce časovú slučku, známy pod názvom GIF.

 

"Zamerali sme sa na hľadanie novej krásy, čiže nájdenie niečoho pekného a zaujímavého, na miesta, ktoré možno nie sú považované za krásne," vysvetlila kurátorka výstavy. Ako príklad uviedla industriálne objekty, ktoré majú svoju estetickú hodnotu. Aj na tomto príklade sa výstava pokúša ukázať, aké je chápanie krásy v súčasnosti. Výstava je podľa kurátorky konceptom o viacerých druhoch krásy.

 

Témami sú napríklad zmena vzťahu k sídliskám a zmena ich estetického vnímania či vývoj vzťahu ľudí k industriálnemu dedičstvu. Výstava je interaktívnou inštaláciou, obrazy sa vytvárajú za pomoci návštevníkov. Bez toho, aby divák s nimi niečo robil, pohol ich a podobne, exponáty nefungujú. Rišková zdôraznila, že ide o medzinárodnú výstavu, pretože Hľadanie krásy v septembri z hlavného mesta EÚ poputuje do Amsterdamu a potom do Linzu. "Začiatkom roka 2017 túto výstavu sprístupníme aj v Bratislave," uviedla v závere Rišková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies