Výstava na radnici prezentuje objavy v Kostole sv. Štefana kráľa

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:08 • 2 min
Výstava na radnici prezentuje objavy v Kostole sv. Štefana kráľa

Výstava na radnici prezentuje objavy v Kostole sv. Štefana kráľa

slovakia

left justify in out

img

Žilinský Kostol sv. Štefana kráľa v pohľade nových objavov reštaurovania a archeológie prezentuje výstava, ktorú dnes otvorili v priestoroch Starej radnice v Žiline.
Podľa reštaurátora Jozefa Doricu sa komplexné reštaurovanie chóru a apsidy kostola uskutočnilo na jeseň 2009 na základe reštaurátorského výskumu v roku 2008. „Došlo k úplne novým nálezovým situáciám z hľadiska ikonografického aj stavebno-historického vývoja. Keby som hovoril o stavebno-historickom vývoji kostola, predchádzajúce výskumy v období prvej Československej republiky a po druhej svetovej vojne predpokladali, že kostol bol postavený v dvoch stavebných etapách. Čiže, najprv bola menšia kaplnka a potom bola pristavená veľká loď. To bol názor, ktorý sme naším výskumom a reštaurovaním absolútne vyvrátili,“ skonštatoval Dorica.
Zdôraznil, že došlo k celkovému výtvarnému zhodnoteniu i k ikonografickým zmenám. „Takže dnes to, čo doteraz je v umenovednej literatúre, už celkom tak neplatí. Preto aj snaha informovať širokú verejnosť v rámci kultúrneho žilinského leta. A zároveň ja, ako reštaurátor, chcem trochu prezentovať aj profesiu, ktorá je určitým spôsobom tabuizovaná. Archeológia je pre viacerých ľudí známa, ale reštaurovanie až tak nie. Takže je to aj také nakuknutie do práce reštaurátora,“ povedal Dorica.
Národná kultúrna pamiatka Kostol sv. Štefana kráľa je podľa hovorcu mesta Žilina Martina Barčíka najstaršou sakrálnou stavbou v Žiline. „Kostol sa nachádza v areáli ohradenom obranným zastrešeným múrom so vstupnou bránou a strieľňami. Pôvodne sa okolo kostola  nachádzal cintorín. Z vonkajšej južnej strany chóru a apsidy kostola boli v roku 1995 objavené základy zaniknutej kaplnky Božieho Tela. Podľa archeologického výskumu je možné jej vznik datovať na prelom 14. a 15. storočia a zánik v priebehu prvej polovice 16. storočia,“ uviedol Barčík.
Pripomenul, že v roku 2009 Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vyhlásil ochranné pásmo nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky pre Kostol sv. Štefana - kráľa v Žiline. „Mesto Žilina v tomto prípade bolo nápomocné v pripomienkovacom procese, ale aj po organizačnej stránke, pretože stavba i lokalita tvorí genius loci Žiliny. Ochranné pásmo sa vyhlasuje na účely zabezpečenia ochrany a usmerneného rozvoja v prostredí a okolí kultúrnej pamiatky,“ dodal Barčík.
Výstava, ktorú pripravilo mesto Žilina a Zbor Žilincov, je v priestoroch Starej radnice v Žiline inštalovaná do 16. septembra 2010.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies