Výstava mŕtvych tiel nie je podľa hygienikov v rozpore so zákonom o pohrebníctve

NETKY.SK • 9 August 2017, 06:00 • 2 min
Výstava mŕtvych tiel nie je podľa hygienikov v rozpore so zákonom o pohrebníctve

BRATISLAVA - Výstava Body The Exhibition, ktorá bude v Bratislave, nie je v rozpore so zákonom o pohrebníctve.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Ten sa odvoláva na stanovisko hlavného hygienika z roku 2012, kedy bola výstava mŕtvych ľudských tiel v hlavnom meste pod iným názvom. "Priestory výstaviska Incheba Expo Bratislava boli schválené RÚVZ Bratislava, ale jednotlivé organizované výstavy v týchto priestoroch nepodliehajú schvaľovacej činnosti orgánov verejného zdravotníctva. Pri tejto konkrétnej výstave RÚVZ Bratislava bude postupovať v zmysle odborného usmernenia hlavného hygienika zo dňa 19. októbra 2012," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu Katarína Nosálová.

 

Zákon o pohrebníctve ukladá zaobchádzať s ľudskými ostatkami dôstojne a tak, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia. To podľa stanoviska hlavného hygienika z roku 2012 neohrozí. Na margo etického cítenia verejnosti, o ktorom právna norma tiež hovorí, sa v ňom uvádza, že nakoľko sa verejnosť výstavy dobrovoľne zúčastňuje, nepoburuje ju, a teda nie je v rozpore s etickým cítením verejnosti.

 

Plánovanú výstavu dnes kritizovali lekári, podľa nich má byť v rozpore s platnou legislatívou. Tvrdia to Slovenská lekárska komora (SLK) aj Ústav zdravotníckej etiky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave. Kompetentné štátne a samosprávne orgány vyzvali, aby vo veci neodkladne konali. Podnet na výstavu dostala aj polícia. "Na príslušnom útvare Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave V disponujeme podnetom v súvislosti s výstavou. Podnetmi sa v súčasnej dobe zaoberáme a vykonávame všetky úkony potrebné k meritórnemu rozhodnutiu vo veci," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona