Výstava Moussonových diel je najväčšou v histórii Zemplínskeho múzea

NETKY.SK • 5 Január 2012, 10:12 • 2 min
Výstava Moussonových diel je najväčšou v histórii Zemplínskeho múzea

Výstava Moussonových diel je najväčšou v histórii Zemplínskeho múzea

slovakia

left justify in out

img

Michalovské Zemplínske múzeum sprístupnilo verejnosti v týchto dňoch prostredníctvom 140 vystavovaných diel tvorbu maliara Teodora Jozefa Moussona. Ide o najkomplexnejšiu a najpočetnejšiu výstavu obrazov umelca v histórii tejto inštitúcie.
V roku 2011 ubehlo sto rokov od príchodu T. J. Moussona do Michaloviec. Narodil sa v roku 1887 v obci Hőgyész situovanej na juhu Maďarska. Zemplínske mesto sa stalo jeho bydliskom v rokoch 1911 až 1944. Zo začiatku tu pôsobil ako učiteľ v meštianskej škole, neskôr ako slobodný umelec. Posledné roky svojho života prežil v Trenčíne, kde aj v roku 1946 zomrel. Michalovské múzeum si maliara Zemplína pripomenulo výstavami jeho obrazov už niekoľkokrát. Posledná je však počtom a rozmanitosťou diel najväčšia.
"Dielo T. J. Moussona prezentujeme prostredníctvom vystavovaných obrazov v jeho komplexnej podobe. Na jednom mieste možno zhliadnuť všetky autorove žánre, či je to krajinomaľba, portrét, akt alebo napríklad zátišia," informoval TASR riaditeľ Zemplínskeho múzea Maroš Demko s tým, že charakter jeho tvorby ilustrujú návštevníkom aj viaceré maliarove kresby. 
Podľa Demkových slov pochádza väčšina vystavovaných obrazov zo zbierky Zemplínskeho múzea. "Približne jednu tretinu diel nám zapožičala Slovenská národná galéria v Bratislave, Východoslovenská galéria v Košiciach, Šarišská galéria v Prešove, Tatranská galéria v Poprade, Východoslovenské múzeum v Košiciach a Galéria mesta Bratislavy," doplnil riaditeľ.
Odkaz Moussonovej tvorby je podľa Demkových slov unikátny. "Dalo by sa povedať, že zhotovil monografiu Zemplína vo farbách. Žiaden iný maliar nevzdal hold zemplínskej krajine a tradičnému ľudovému odevu jej obyvateľov tak dobre ako on," poznamenal.
Prínos maliara zemplínskeho ľudu a slnka si v roku 2011 pripomenula aj miestna samospráva vydaním knihy o živote a tvorbe umelca. Mestská televízia o ňom natočila zároveň približne 30-minútový dokument.
Výstava potrvá do 30. marca 2012.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona