Výstava motýľov vo Vlastivednom múzeu pozostáva z 3654 exemplárov

NETKY.SK • 18 Január 2012, 07:59 • 2 min
Výstava motýľov vo Vlastivednom múzeu pozostáva z 3654 exemplárov

Výstava motýľov vo Vlastivednom múzeu pozostáva z 3654 exemplárov - Kultúra       Ako dodal, v zbierke pozostávajúcej z 3654 exemplárov sa nachádza približne 90 % druhov denných motýľov, ktoré žijú na Slovensku. Z tých väčších - nočných druhov sa tu nachá

slovakia

left justify in out

img

      Ako dodal, v zbierke pozostávajúcej z 3654 exemplárov sa nachádza približne 90 % druhov denných motýľov, ktoré žijú na Slovensku. "Z tých väčších - nočných druhov sa tu nachádza asi 80 percent," poznamenal.  
      Podľa slov zoológa žije na území našej krajiny približne 3000 druhov motýľov. "Málokto vie, že asi 2700 je nočných a iba približne 300 denných druhov," podotkol s tým, že súčasťou aktuálnej výstavy múzea je aj najväčší motýľ žijúci na Slovensku - okáň hruškový, ktorý má rozpätie krídel 10 až 15 centimetrov. Zbierka pozostáva zároveň z desiatok exemplárov, ktorých domovinou je Indonézia či Austrália.
      Zbierka Petra Poliaka je podľa Pjenčáka významným odkazom pre budúce generácie zoológov, keďže zberateľ zaznamenal pri motýľoch aj lokality s dátumom ich odchytu. "Na základe toho vieme, na ktorých miestach sa jednotlivé druhy v minulosti zdržiavali. Ak by sme sa na ne opätovne vrátili, zistili by sme, k akým zmenám vo výskyte jednotlivých druhov došlo za uplynulých takmer 40 rokov," uzavrel Pjenčák.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona