Vyššie vianočné príspevky prerokujú poslanci v skrátenom konaní

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:38 • 2 min
Vyššie vianočné príspevky prerokujú poslanci v skrátenom konaní

BRATISLAVA - Parlament v utorok schválil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku.

slovakia

left justify in out

Novelu zákona tak parlament môže schváliť už na aktuálnej schôdzi. Podľa novely zákona majú penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura.

 

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom má dosiahnuť 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíc penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší. Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. 

 

Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku. Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku vo výške 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku v sume 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura. 

 

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 494,4 eur. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2013. Výdavky na výplatu vianočného príspevku majú v tomto roku dosiahnuť 81,3 mil. eur, z toho 10 mil. eur má ísť na jednorazový príplatok k vianočnému príspevku. 

 

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies