Vyššie pokuty za závažné prekročenie rýchlosti dostali na výbore zelenú

NETKY.SK • 3 November 2015, 14:15 • 2 min
Vyššie pokuty za závažné prekročenie rýchlosti dostali na výbore zelenú

BRATISLAVA - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom, či zmena podmienok odhlásenia vozidla.

slovakia

left justify in out

Tieto novinky prináša novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. O osude novely definitívne rozhodne parlament na novembrovej schôdzi.

 

V prípade tzv. objektívnej zodpovednosti sa rozšíri okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla. Po novom sa bude postihovať aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá. Taktiež nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.

 

Upravia sa tiež pokuty za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti - v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h. Horná hranica možnej pokuty sa zvýši.

 

V súčasnosti je možné uložiť pokutu v blokovom konaní s hornou hranicou 650 eur a v riadnom konaní s hornou hranicou 800 eur. Po novom bude horná hranica v blokovom konaní 800 eur a v riadnom konaní 1000 eur. Pri takomto prekročení rýchlosti bude naďalej možné zakázať činnosť, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

 

Deti do desať rokov budú môcť jazdiť na bicykli po chodníku, ale len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov. Vodičov, ktorí ohrozia chodcov na chodníku a cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní, čakajú prísnejšie tresty.

 

Novela reaguje aj na prípady fiktívneho odhlásenia vozidiel na osoby, ktoré vozidlo reálne neodkúpili. V prípade, že nový vlastník vozidla nebude osobne prítomný pri odhlásení vozidla, polícia odhlásenie zapíše len po predložení písomného splnomocnenia s osvedčeným podpisom nového vlastníka. Ak ho neprihlási ani po 60 dňoch od zmeny držby, tak sa doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom budú považovať za odcudzené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies