Vyššie platy sestier by podľa ÚS ohrozili súkromníkov

NETKY.SK • 11 September 2013, 09:56 • 2 min
Vyššie platy sestier by podľa ÚS ohrozili súkromníkov

BRATISLAVA - Jeden z hlavných dôvodov, prečo Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol o protiústavnosti zákona, ktorý mal sestrám garantovať nárast miezd, je skutočnosť, že ich vyššie platy by ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií. Uvádza to stredajšie vydanie denníka Pravda, ktorý má rozhodnutie ústavného súdu k dispozícii.

slovakia

left justify in out

Zdravotné sestry sa zatiaľ k rozhodnutiu nevyjadrili, najprv si ho chcú naštudovať. Jednou z možností, ako by sa mohli ďalej brániť je Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ústavný právnik Ján Drgonec však vyslovil pochybnosť, či by tam uspeli. Podľa neho by museli dokázať, že sú u nás v porovnaní s lekármi diskriminované. "U nás používaná námietka diskriminácie je mnohými právnymi kategóriami nakladaná veľmi voľne až dobrodružne. Skôr by uspeli na našom ústavnom súde, ak by napadli zákon o platoch lekárov. Mohol byť rovnako protiústavný ako ten, ktorý upravuje mzdy sestrám," vysvetlil Drgonec pre denník Pravda. 

Odlišný názor na rozhodnutie pléna Ústavného súdu SR mali štyria ústavní sudcovia. Podľa denníka jeden z nich Peter Brňák v písomnom stanovisku tvrdí, že plénum v skutočnosti zistilo len protiústavnosť parciálnu, a to iba v súvislosti so zvýšením miezd sestier zamestnaných u neštátnych poskytovateľov. "Keďže vo vzťahu k zvýšeniu miezd sestrám zamestnaným u štátnych poskytovateľov Ústavný súd SR rozpor s ústavou ani dodatkovým protokolom nezistil, mal v tejto časti návrhu vyhovieť a zvýšenú mzdu sestrám zachovať," uviedol Brňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona