Vyššie platby pre leteckých záchranárov mieria do parlamentu

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:25 • 2 min
Vyššie platby pre leteckých záchranárov mieria do parlamentu

BRATISLAVA - Plánované zvýšenie platieb pre leteckých záchranárov zamestná poslancov parlamentu. Výbor NR SR pre zdravotníctvo má na stole ekonomickú analýzu zvýšenia ročných platieb pre ambulancie Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) a prerokuje ju na zasadnutí v pondelok (26.10.).

slovakia

left justify in out

S kritikou vyšších výdavkov prišlo začiatkom októbra KDH, ktorému sa nepáči 60-percentný nárast. Podľa hnutia môže byť za takýmto neštandardným nárastom buď "zbabraný" tender na leteckých záchranárov spred dvoch rokov, či ďalší "kšeft v zdravotníctve pod taktovkou Smeru-SD". Ján Figeľ (KDH) preto vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (Smer-SD), aby zastavil pripravované cenové opatrenie. A zároveň aby zverejnil dôkladnú analýzu pripravovaných krokov a tiež, ak sa na základe analýzy preukáže, že je také veľké zvýšenie potrebné, tak nech vyhlási nový tender na leteckú záchrannú službu. "Ak tak minister Čislák neurobí, predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) by ho mal z jeho funkcie odvolať, a nielen pre toto konanie," zdôraznil vtedy Figeľ.

 

KDH upozornilo, že podľa návrhu cenového opatrenia ministerstva zdravotníctva by mal od novembra tohto roku dostať poskytovateľ leteckej záchrannej služby ročne o 3,5 milióna eur viac. Po novom by tak najbližšie štyri roky získal ročne takmer 11 miliónov eur. KDH pritom upozornilo, že tender na leteckých záchranárov určený na obdobie šiestich rokov prebehol len pred dvoma rokmi. "To sa niektoré veci nevedeli, nepredpokladali alebo to bol úmysel?" kládol otázky Figeľ.

 

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že ročné platby pre leteckú záchrannú službu sa zvyšujú po dôkladnej ekonomickej analýze, ktorú vie rezort doložiť. Hovorca ministerstva Peter Bubla ďalej konštatoval, že dôvodom na zvýšenie cien za poskytovanie zdravotnej starostlivosti ambulanciami Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) je, že súčasné ceny nepokrývajú v dostatočnej miere ekonomicky oprávnené náklady.

 

Vedenie spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc VZZS na Slovensku, tvrdí, že žiadosti o zvýšenie financovania VZZS adresovali ministerstvu zdravotníctva aj zdravotným poisťovniam opakovane od roku 2007 až po súčasnosť. "To aj počas obdobia, v ktorom ministerstvo viedol nominant KDH Ivan Uhliarik. Na tieto žiadosti ministerstvo zdravotníctva pod vedením pána Uhliarika oficiálne ani raz neodpovedalo," informovala TASR Zuzana Turočeková z ATE.

 

Zároveň uviedla, že spoločnosť sa so žiadosťou obrátila aj na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorú v tom čase viedol nominant KDH Marián Faktor. ATE tvrdí, že súčasnému vedeniu rezortu zdravotníctva poskytla všetky potrebné podklady a ukazovatele, na základe ktorých mohlo ministerstvo vykonať hĺbkový audit. "Jeho výsledky potvrdili opodstatnenosť požiadavky dofinancovania VZZS," podotkla Turočeková.

 

Podľa riaditeľa VZZS ATE Jána Kubošiho je požiadavka KDH usporiadať nové výberové konania po úprave cenového výmeru VZZS prekvapujúca. "Naša spoločnosť nebola v minulých výberových konaniach jediným uchádzačom a predmetom výberových konaní na povolenie prevádzkovať VZZS neboli ceny. Od roku 2005 došlo šesťkrát k úprave cien pre pozemné záchranné služby a ani v jednom prípade nenasledovali nové výbery ich poskytovateľov," dodal Kuboši.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona