Vysporiadanie pozemkov pod osadami má odstrániť dlhoročný problém

NETKY.SK • 30 August 2018, 07:43 • 2 min
Vysporiadanie pozemkov pod osadami má odstrániť dlhoročný problém

BRATISLAVA - Vysporiadanie pozemkov pod osadami má konečne odstrániť dlhoročný problém s vlastníckymi vzťahmi a následným zavedením infraštruktúry, ako je voda, elektrina či kanalizácia, jednoducho všetkého, čo do obce patrí.

slovakia

left justify in out

Uviedol to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Opatrenie má prispieť k zmene osád na tzv. nové dediny.

 

Na Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity existuje národný projekt vysporiadania pozemkov, ktorého oprávnenými žiadateľmi je 150 obcí. "V rámci tohto projektu vie náš úrad v prvej fáze financovať geodetov, právnikov a mediátorov, ktorí majú pomôcť pripraviť dokumentáciu obce tak, aby bolo vysporiadanie úspešné. Do konca augusta poslalo 145 obcí žiadosť o zapojenie sa do projektu, čo znamená, že chcú vysporiadať pozemky," uzavrel Ravasz.

 

S tým súvisiaca zmena zákona o pozemkových úpravách vyšla z iniciatívy Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Starostovia akejkoľvek obce môžu iniciovať vysporiadanie pozemkov pod osadou v zjednodušenom režime. "Hlavným prvkom je to, že už nie je potrebné dohadovať sa s každým vlastníkom zvlášť," zdôraznil. Zákon zmenil a doplnil legislatívu o pozemkových úpravách, platí od septembra 2017.

 

Na základe informácií z Atlasu rómskych komunít z roku 2013 úrad uviedol, že na Slovensku je 1070 obcí, kde žije rómska komunita. Segregované osídlenia mimo obce, respektíve segregované osady sú v 233 z nich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies