Vysokým školám hrozí opäť provizórium

NETKY.SK • 7 December 2014, 15:02 • 2 min
Vysokým školám hrozí opäť provizórium

BRATISLAVA - Verejným vysokým školám hrozí, že začiatkom budúceho roka budú opäť v provizóriu.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to povedal predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško s tým, že sa opäť opakuje problém s metodikou rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu na verejné vysoké školy. Ak vysoké školy v dohľadnom čase nedostanú metodiku na pripomienkovanie, pravdepodobne začnú v novom roku v provizóriu.

 

"Na rok 2014 sme metodiku dostali k dispozícii až v marci tohto roku," hovorí Smieško s tým, že vysoké školy museli ísť prvých päť mesiacov do provizória. Počas tohto času tým pádom nemohli nič plánovať. Ako dodal predseda Rady vysokých škôl, k predloženej metodike sa najprv musí vyjadriť Slovenská rektorská konferencia a ak sa to neudeje, rektori nebudú môcť podpísať dotačné zmluvy. Smieško zároveň dodal, že vysoké školy potrebujú na pripomienkovanie metodiky aspoň týždeň, pričom okolo 22. decembra už školy v súvislosti s vianočnými sviatkami zatvárajú.

 

Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pre agentúru SITA povedala, že návrh metodiky rozpisu dotácií pre vysoké školy na rok 2015 je vo vnútornom pripomienkovom konaní. "Reprezentáciám vysokých škôl bude predložený na vyjadrenie po jeho schválení ministrom, vyjadrovať sa ku konkrétnostiam by bolo v tejto chvíli predčasné," uviedla Dupaľová Ksenzsighová.

 

Počas platnosti metodiky v nej počas vyše 10 rokov dochádzalo podľa Rady vysokých škôl z hľadiska hodnotenia činnosti vysokých škôl len k malým zmenám. Rada vysokých škôl pritom v minulosti navrhovala zmeny v štruktúre hodnotených ukazovateľov, ktorými by sa znížila váha počtu študentov na delenie rozpočtu. Zároveň žiadali, aby sa zvýšila váha kvality absolventov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona