Vysoký stupeň ohrozenia v Bruseli zrejme predĺžia až do konca roka

NETKY.SK • 15 December 2015, 12:33 • 2 min
Vysoký stupeň ohrozenia v Bruseli zrejme predĺžia až do konca roka

BRUSEL - Očakáva sa, že v Bruseli zostane až do konca roka zachovaný tretí stupeň ohrozenia z dôvodu teroristických hrozieb. Oznámil to dnes kabinet belgického ministra vnútra Jana Jambona. Ide o vysoký stupeň ohrozenia, tretí na štvorstupňovej škále, ktorú používa belgický federálny Koordinačný úrad pre analýzu hrozieb (OCAM).

slovakia

left justify in out

Tretí stupeň znamená "možné a pravdepodobné" ohrozenie. Štvrtý, najvyšší stupeň, ktorý zaviedli úrady v Bruseli koncom novembra (od 21. do 26.11), týždeň po teroristických útokoch v Paríži, znamená "vážnu a bezprostrednú" hrozbu. Podľa slov ministra vnútra v tomto období existovali veľmi vážne indície, že ďalším terčom teroristov bude práve Brusel.

 

Rozhodnutie zachovať tretí stupeň ohrozenia sa zrodilo v pondelok na zasadnutí belgickej Národnej bezpečnostnej rady, ktorá zvážila všetky dostupné údaje bezpečnostných zložiek a spravodajských služieb.

V uliciach belgickej metropoly zostáva okolo 1000 hliadkujúcich vojakov a policajtov, čo má podľa údajov denníka La Derniere Heure odstrašujúci dopad aj na zlodejov a drobných kriminálnikov.

 

Úroveň drobnej kriminality počas obdobia zvýšených bezpečnostných opatrení podľa denníka poklesla o 30 percent a krádeže áut dokonca o 42 percent. Primátor Bruselu Yvan Mayeur v pondelok oznámil, že aj pri treťom bezpečnostnom stupni zostane zachovaný tradičný novoročný ohňostroj v historickom centre mesta. V prípade bezprostredného ohrozenia, čiže 4. stupňa, ohňostroj zrušia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies