Vysoký predstaviteľ EÚ vyzval Rumunsko na pokračovanie v boji proti korupcii

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 06:45 • 2 min
Vysoký predstaviteľ EÚ vyzval Rumunsko na pokračovanie v boji proti korupcii

BUKUREŠŤ - Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyzval Rumunsko, aby nezvrátilo doterajší pokrok v boji proti korupcii.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na reformu justície, ktorá podľa kritikov oslabí právomoci národného protikorupčného orgánu DNA a politikom zapleteným do korupcie prospeje.

 

Timmermans sa počas štvrtkovej návštevy Rumunska stretol s tamojšími najvyššími predstaviteľmi, aby prediskutovali pokrok v protikorupčnom boji. V súvislosti s touto problematikou vyjadril nespokojnosť, keďže v niektorých oblastiach podľa neho došlo "k zastaveniu (vo vývoji)". Dodal, že vo vzniknutej situácii by malo dôjsť k "náprave".

 

Rumunsko vstúpilo do EÚ v roku 2007, ale Brusel voči nemu stále uplatňuje špeciálny monitorovací mechanizmus s ohľadom na nedostatky vo fungovaní justície a rozsiahlu korupciu. Rumunsko dúfa, že do roku 2019, keď preberie polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, už nebude predmetom Mechanizmu spolupráce a overovania.

 

Podľa Timmermansa tento cieľ nie je nereálny, ale krajina k nemu dospeje jedine vtedy, ak bude "dodržiavať odporúčania (EÚ)".

 

Proti príslušnej súdnej reforme sa v Rumunsku opakovane konajú masové protesty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona