Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres tento rok vo funkcii končí

NETKY.SK • 4 September 2015, 14:07 • 2 min
Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres tento rok vo funkcii končí

ŽENEVA - António Guterres skončí na konci tohto roka vo funkcii vysokého komisára OSN pre utečencov a nebude sa uchádzať o získanie ďalšieho mandátu na čele úradu OSN pre utečencov.

slovakia

left justify in out

"Končí. Jeho funkčné obdobie uplynie na konci decembra... Nebude znova kandidovať," citovala agentúra Melissu Flemingovú.

Bývalý portugalský premiér má 66 rokov a je v poradí 10. šéfom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Vo funkcii, do ktorej ho zvolilo Valné zhromaždenie OSN, je od 15. júna 2005. V apríli 2010 získal druhý päťročný mandát.

 

Guterres sa rozhodol skončiť vo funkcii v čase, keď Európa rieši najväčšiu utečeneckú krízu v regióne od druhej svetovej vojny. Pred dnešným oznámením svojho odchodu vyhlásil, že členské krajiny Európskej únie musia "zásadne zmeniť" svoju politiku a prijať viac utečencov.

 

Dánsko, ktorého pravidlá pre prijímanie utečencov sú považované za prísnejšie ako v ďalších členských krajinách Európskej únie, navrhlo za nástupcu Guterresa svoju bývalý premiérku Helle Thorningovú-Schmidtovú.

 

Predtým, než António Guterres začal pracovať v UNHCR, odpracoval viac ako 20 rokov v štátnej a verejnej správe. Ako predseda portugalskej vlády sa v rokoch 1995 až 2002 intenzívne zapojil do snahy vyriešiť krízu vo Východnom Timore. Ako predseda Európskej rady viedol začiatkom roku 2000 proces prijímania tzv. Lisabonskej stratégie a spolupredsedal prvému sumitu Európskej únie a Afriky, uvádza UNHCR na svojej webovej stránke.

 

Guterres sa narodil 30. apríla 1949 v Lisabone, študoval na univerzite Instituto Superior Técnico, kde doteraz zotrváva vo funkcii hosťujúceho profesora. Je ženatý a má dve deti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies