Vysoký komisár OSN označil politiku EÚ voči migrantom za xenofóbnu

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 09:52 • 2 min
Vysoký komisár OSN označil politiku EÚ voči migrantom za xenofóbnu

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn v pondelok vyhlásil, že Európska únia musí zastávať oveľa "sofistikovanejší, odvážnejší a menej bezohľadný prístup" v súvislosti s migrantmi, ktorí často zomierajú pri pokusoch dostať sa k jej brehom na lodiach, úplne nevhodných na plavbu.

slovakia

left justify in out

"Európa sa otáča chrbtom k niektorým z najzraniteľnejších migrantov na svete a riskuje, že zo Stredomoria sa stane obrovský cintorín," vyhlásil komisár v reakcii na nedávne nehody, pri ktorých v oblasti zahynuli stovky ľudí. Politika EÚ je podľa neho "krátkozraká" a plná krátkodobých reakcií, ktoré len servilne "ustupujú xenofóbnym populistickým hnutiam, ktoré v tejto veci otrávili verejnú mienku".

 

Podľa Zajda by mala EÚ otvoriť migrantom také cesty, ktoré by im umožnili legálny vstup na jej územie, keďže potrebuje ich slabo kvalifikovanú prácu. Utečenci majú podľa komisára právo na azyl a ich rodiny zase majú právo žiť spoločne. Práve nedostatok takýchto ciest podľa neho vyvolal problém s pašerákmi ľudí. Ten je však len symptómom, a nie príčinou súčasnej žalostnej situácie. "Povedzme si jasne, že dnešné presuny cez Stredozemné more sú iba zriedka celkom "dobrovoľné", v pravom zmysle tohto slova, " povedal Zajd. "Sú výsledkom pokračujúceho zlyhania vedenia spolu s kolosálnym zlyhaním súcitu," dodal. EÚ by teraz podľa neho mala nahradiť obmedzenú operáciu Triton, ktorá je zameraná na kontrolu vonkajších hraníc, celoeurópskou pátracou a záchrannou operáciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies