Vysoký komisár navrhol vylučovať z Rady OSN porušovateľov ľudských práv

NETKY.SK • 11 September 2017, 13:55 • 2 min
Vysoký komisár navrhol vylučovať z Rady OSN porušovateľov ľudských práv

ŽENEVA/ALŽÍR - Obavy, že vo Venezuele dochádza k závažným zločinom proti ľudskosti, vyslovil dnes v Ženeve vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prejave k Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) Zajd žiadal o začatie medzinárodného vyšetrovania prípadov vrážd, svojvoľného väznenia a mučenia, o ktorých Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva informoval vo svojej správe z augusta tohto roku. Zajd dnes spresnil, že správa naznačuje možnosť, že vo Venezuele mohli byť spáchané zločiny proti ľudskosti. Túto možnosť možno potvrdiť jedine dôsledným prešetrením tohto podozrenia, dodal.

 

Venezuela je momentálne jedným zo 47 členov Rady OSN pre ľudské práva.

 

Zajd v tejto súvislosti účastníkom zasadnutia navrhol, aby zvážili možnosť vylúčiť z tohto orgánu OSN tie štáty, ktoré sú zapletené do "tých najneslýchanejších prípadov porušovania ľudských práv".

 

Zajdovo vystúpenie predchádzalo príspevku venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu. Veľvyslankyňa USA v OSN Nikki Haleyová minulý týždeň kritizovala Arreazove plány na vystúpenie pred UNHRC s tým, že "ide o výsmech" tejto inštitúcie.

 

Venezuelská generálna prokuratúra vyšetruje 124 úmrtí, ku ktorým došlo v krajine počas protivládnych nepokojov od apríla do júla tohto roku. Podľa správy OSN 73 z nich môže byť dôsledkom konania vládnych bezpečnostných zložiek a prívržencov prezidenta Nicolása Madura.

 

Juhoamerický štát sa zmieta vo vlne protivládnych demonštrácií od apríla. Ide o dôsledok Madurových zámerov posilniť si moc a oslabiť parlament, ktorý je jedinou inštitúciou vo Venezuele pod kontrolou opozície.

 

Napriek kríze vo svojej krajine dnes Maduro pricestoval na návštevu Alžírska, kde chce rokovať o situácii na ropnom trhu a posilniť dvojstranné vzťahy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona