Vysoký funkcionár Po Si-laj sa proti doživotiu odvolal

NETKY.SK • 24 September 2013, 07:30 • 2 min
Vysoký funkcionár Po Si-laj sa proti doživotiu odvolal

PEKING - Bývalý vysoko postavený čínsky komunistický funkcionár Po Si-laj sa odvolal proti verdiktu súdu, na základe ktorého má stráviť vo väzení doživotie.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom zdroj blízky prípadu. "Už sa odvolal," uviedol zdroj a dodal, že odvolací proces by mohol trvať do dvoch mesiacov a stanovia ho úrady. Poa, kedysi stúpajúcu hviezdu vládnej čínskej komunistickej strany, odsúdili v nedeľu na doživotie za korupciu a zneužívanie právomocí. Podľa obžaloby zneužil svoje postavenie, keď prijímal "extrémne veľké sumy" peňazí ako aj majetok a spreneveril tiež verejné financie. Po Si-laj tvrdí, že je nevinný a že sa stal obeťou politického boja. Jeho odvolanie s najväčšou pravdepodobnosťou neuspeje, keďže čínske súdy kontroluje vládna komunistická strana.

Škandál spojený s pádom špičkového politika odhalil korupciu a mocenské boje vo vedení čínskych komunistov, bol najväčším v krajine za posledné roky. Pád bývalého šéfa komunistickej strany v Čchung-čching, najväčšej metropole juhozápadnej Číny, sa začal vo februári 2012 útekom jeho bývalého policajného šéfa na americký konzulát, kde požiadal o azyl. Následne vyplávali na povrch informácie spájajúce vraždu britského podnikateľa Neila Heywooda s Poovou manželkou Ku Kchaj-laj. Tí mali mať spolu spor týkajúci sa "ekonomických záujmov" a Po sa mal snažiť zločin zakryť. Po strate postu straníckeho šéfa v Čchung-čchingu prišiel bývalý minister obchodu aj o kreslo v mocnom 25-člennom politbyre komunistickej strany a jej ústrednom výbore. Svoju rolu pri Poovom páde navyše očividne zohrala aj jeho populistická maoistická politika, ktorá bola tŕňom v oku straníckym liberálom. Jeho manželka je za vraždu taktiež vo väzení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies