VIDEO Vysokoškolskí študenti vyvinuli zvukový hasiaci prístroj

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 16:00 • 2 min
VIDEO Vysokoškolskí študenti vyvinuli zvukový hasiaci prístroj

FAIRFAX – Dvaja študenti George Mason University v americkom Fairfaxe vytvorili dômyselné zariadenie, ktoré dokáže uhasiť oheň pomocou zvukových vĺn.

slovakia

left justify in out

Vysokoškolskí študenti Viet Tran a Seth Robertson vyvinuli zvukový hasiaci prístroj, ktorý pomocou veľmi nízkych frekvencií (cca 30 až 60 Hz) dokáže účinne zbaviť oheň kyslíka, ktorý k horeniu nevyhnutne potrebuje.

Zvukové vlny vytláčajú z ohňa vzduch a tým zastavuje horenie. Táto metóda však má ešte svoje muchy, keďže zvukový hasiaci prístroj jednoducho vytláča z ohňa vzduch a nechladí ho. Takže by ste ho museli držať pri ohni tak dlho, až kým sa neochladí okolie ohniska a rovnako aj samotný zdroj ohňa, aby sa zabránilo znovuvznieteniu.

Každopádne je to veľký pokrok, nakoľko DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency - Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov) na podobných prototypoch pracovala už v minulosti. Prenosné zariadenie však bolo vyvinuté po prvýkrát a nazančuje smer, akým by sa mohol uberať vývoj alternatívnych hasiacich prístrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies