Vysokoškolákov ubúda, väčšina študuje spoločenské vedy a služby

NETKY.SK • 28 August 2013, 11:35 • 2 min
Vysokoškolákov ubúda, väčšina študuje spoločenské vedy a služby

BRATISLAVA - Na vysokých školách bolo v akademickom roku 2012/2013 o 11.241 študentov menej než v predchádzajúcom roku. Ubudlo aj absolventov a uchádzačov o vysokoškolské štúdium.

slovakia

left justify in out

Viac ako polovica študentov na verejných vysokých školách (52,24 percenta) študovala spoločenské vedy, náuky a služby. Informácie vyplývajú z Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2012, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Autori správy predpokladajú, že vysokoškolákov bude naďalej ubúdať. "Kým v predchádzajúcich rokoch sme medziročne zaznamenávali kontinuálny rast v počte študentov a uchádzačov o vysokoškolské štúdium, v ďalších rokoch, najmä s ohľadom na demografický vývoj, bude pokračovať klesajúci trend," píše sa v dokumente. Podľa ministerstva školstva sa tak dá postupne do roku 2025 očakávať pokles prijímaných a študujúcich v dennej forme o jednu štvrtinu až jednu tretinu. "Je otázne, aký vplyv to bude mať najmä na hospodárenie súkromných vysokých škôl. Rovnako sa otvára otázka, čo s kapacitami, ktoré sú vytvorené na verejných vysokých školách a nebude ich možné v ďalšom období naplno využiť," poznamenal rezort v správe.

V roku 2012 na slovenských vysokých školách študovalo celkovo 200.743 študentov. Medziročne ich počet poklesol o 5,3 percenta. Znížil sa aj počet diaľkových študentov a vysokoškolákov na súkromných školách. Pribudlo akurát študentov iného štátneho občianstva, a to tak na verejných (300), ako aj na súkromných školách (400).

O štúdium na vysokej škole sa uchádzalo vyše 60.000 uchádzačov zo Slovenska, čo je najnižší počet od roku 2003. Oproti predchádzajúcemu roku ide o pokles 7000 uchádzačov. "Títo uchádzači na štúdium podali spolu s cudzincami 121.431 prihlášok, čo je najnižší počet za ostatných deväť rokov," píše sa v dokumente.

V priebehu minulého roka skončilo vysokoškolské štúdium na verejných a súkromných vysokých školách 67.952 študentov, čo je pokles o 2109. "Pod tento stav sa podpísal pokles absolventov externej formy štúdia (o 2273), pričom v dennej forme sa počet absolventov zvýšil o 164," odôvodnili autori správy.

Počet absolventov na verejných vysokých školách na prvom alebo druhom stupni v porovnaní s predchádzajúcim rokom poklesol o 3628, avšak počet absolventov doktorandského štúdia sa medziročne zvýšil o 517. "Opačná situácia bola v prípade súkromných vysokých škôl, kde sa počet absolventov na prvom alebo druhom stupni zvýšil o 1005 a počet absolventov tretieho stupňa sa prakticky nezmenil," uvádza sa v materiáli. 

Zamestnanci verejných vysokých škôl vlani v priemere zarábali 937,47 eura, čo je o 3,41 percenta viac ako v roku 2011. Priemerný plat vysokoškolského učiteľa na verejnej vysokej škole vlani bol 1198,76 eura, čo je o 3,65 percenta viac ako v predchádzajúcom roku. Profesori v minulom roku zarábali v priemere 1761,63 eura, čo predstavuje nárast o 3,67 percenta. "Pozitívne hodnotíme skutočnosť, že verejným vysokým školám sa podarilo zabezpečiť rast miezd zamestnancov a súčasne udržať kladný hospodársky výsledok," uvádza sa vo výročnej správe. Záporný hospodársky výsledok dosiahla len jedna z 20 verejných vysokých škôl. Ide o banskobystrickú Akadémiu umení.

V rámci rozpočtu dostali vysoké školy dotácie vo výške viac ako 441 miliónov eur. V priebehu vlaňajška bol schválený rozpočet upravený na sumu 453.235.179 eur. Na podporu vysokoškolskej vedy a techniky z prostriedkov vyčlenených v kapitole ministerstva školstva dostali vysoké školy vyše 144,6 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona