Vysokoškoláci potrebujú v priemere 3600 eur ročne

NETKY.SK • 23 August 2013, 13:35 • 2 min
Vysokoškoláci potrebujú v priemere 3600 eur ročne

BRATISLAVA - Slovenskí vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere 3600 eur. Priamo na školné či učebnice však potrebujú len desatinu tejto sumy.

slovakia

left justify in out

Zvyšok zhltnú voľný čas, strava, ubytovanie, doprava a nákupy. Najvyššie finančné nároky majú študenti Ekonomickej univerzity, najmenej minú vysokoškoláci z Katolíckej univerzity. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre VÚB banku realizovala agentúra 2muse. 

Ako dnes predstavitelia banky informovali na stretnutí s novinármi, takmer 80 % zo sumy je približne rovnomerne rozdelených medzi voľný čas, stravu, ubytovanie a nákupy. Výdavky na školné a literatúru tvoria len 10 % a zvyšná desatina ide na dopravu. 

Najnákladnejší život majú pritom študenti Ekonomickej univerzity (4400 eur), Univerzity Mateja Bela (4000 eur) a Žilinskej univerzity (3800 eur). Najmenšie finančné nároky majú študenti Slovenskej technickej univerzity (2700 eur) a Katolíckej univerzity (2100 eur). 

Dve tretiny vysokoškolákov hovoria, že majú dostatok peňazí, no mnohí sa zároveň obávajú finančnej náročnosti štúdia. Zdrojom financií sú pre nich predovšetkým rodičia (83 % študentov). Dve tretiny vysokoškolákov pre peniaze brigádujú počas leta a len o niečo menej aj počas školského roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies