Vysokoškoláci nad 30 rokov musia platiť zdravotné poistenie

NETKY.SK • 3 December 2014, 19:46 • 2 min
Vysokoškoláci nad 30 rokov musia platiť zdravotné poistenie

KOŠICE - Plénum Ústavného súdu SR dnes nevyhovelo návrhu 35 poslancov NR SR z júna roku 2011.

slovakia

left justify in out

V tom čase opoziční poslanci za Smer-SD podali podnet na Ústavný súd SR pre možný nesúlad novely zákona o zdravotnom poistení s Ústavou SR. Novela zaviedla povinnosť platiť zdravotné odvody pre študentov vysokých škôl nad 30 rokov. V podnete žiadali, aby normu vyhlásil ÚS SR za protiústavnú. Ústavný súd zatiaľ nezverejnil zdôvodnenie svojho rozhodnutia.

 

Podľa navrhovateľov napadnutá úprava zákona zavádza študentom dennej formy vysokoškolského štúdia novú podmienku, ktorou je vek do 30 rokov. Štát bude za študenta vysokej školy v dennej forme štúdia platiť zdravotné poistenie len do času, kým nedovŕši vek 30 rokov. Po dovŕšení veku 30 rokov bude študent povinný platiť za seba zdravotné poistenie. Ako uvádzajú navrhovatelia v podaní, v tomto prípade ide o priamu diskrimináciu na základe veku. Zároveň je táto právna úprava podľa poslancov porušením práva na vzdelanie a na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies