Vysokoškolskí absolventi si chcú nájsť prácu do 5 mesiacov

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:59 • 2 min
Vysokoškolskí absolventi si chcú nájsť prácu do 5 mesiacov

Vysokoškolskí absolventi si chcú nájsť prácu do 5 mesiacov

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí absolventi vysokých škôl sú oproti európskym rovesníkom pri hľadaní práce pesimistickejší. Podľa prieskumu Graduate Barometer 2010 si absolventi ekonomických smerov rezervujú na hľadanie prvého zamestnania 4,7 mesiaca. "V porovnaní s európskymi absolventmi sú tak skeptickejší, nakoľko tí veria, že si prácu dokážu nájsť za 4,4 mesiaca," hovorí Ekonomický týždenník Poštovej banky (PABK).
      Slovenskí absolventi rozposielajú aj viac životopisov. Počet rozposlaných žiadostí o zamestnanie sa odhadujú približne na 33, čo je o desatinu viac ako u európskych absolventov. Podľa PABK zhoršila postavenie absolventov na trhu práce hlavne hospodárska kríza, ktorá takmer zdvojnásobila ich počet v evidencii úradov práce.
      Kým v júni 2008 na úradoch práce zaregistrovalo necelých 3,6 tisíc absolventov univerzít a vysokých škôl, tak už o rok neskôr sa na úradoch prihlásilo vyše 5 tisíc absolventov. Ich stav sa tak priblížil k 10.000. "V podobnom duchu sa niesol aj vlaňajší rok, no a výrazného zlepšenia sa nedočkáme zrejme ani tento rok," tvrdí PABK. Čerství absolventi majú na Slovensku podstatne nižšie platové očakávania než je európsky priemer. Ten dosahuje úroveň 22.453, pričom našinci očakávajú ročnú hrubú mzdu len 12.785 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies