Vysokoškoláci sa zapojili do Univerzitnej kvapky krvi 2010

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:15 • 2 min
Vysokoškoláci sa zapojili do Univerzitnej kvapky krvi 2010

Vysokoškoláci sa zapojili do Univerzitnej kvapky krvi 2010

slovakia

left justify in out

Na Univerzite Komenského v Bratislave sa dnes desiatky študentov rozhodli darovať krv a zapojiť sa tak do prvého ročníka Univerzitnej kvapky krvi 2010. Myšlienka zorganizovať na škole takéto podujatie sa podľa rektora UK Františka Gahéra zrodila ešte počas minuloročných osláv 90. výročia založenia univerzity. Z kapacitných dôvodov Národnej transfúznej služby (NTS) sa však podarilo zorganizovať akciu až teraz.
"Sme najväčšia univerzita na Slovensku a našou povinnosťou je nielen vzdelávať, ale aj vychovávať k istým hodnotám. Toto podľa mňa patrí aj k tomu ľudskému humánnemu rozmeru života človeka. Nikto nevie, kedy bude sám takúto vec potrebovať, takže sme sa snažili vzbudiť záujem širokej akademickej obce a vidím, že sa to podarilo," skonštatoval dnes pred novinármi Gahér.
Mobilné odbery krvi organizuje NTS už niekoľko rokov. Ich výhodou je to, že darca môže darovať krv vo svojom prirodzenom prostredí. "Mnohí mladí alebo začínajúci prvodarcovia nenaberú veľakrát odvahu prísť na transfúznu stanicu a darovať krv. Keď sú v rámci podniku, školy alebo v obci, tak sa častejšie stane, že príde viac prvodarcov," uviedla Klára Sviteková, vedúca lekárka NTS, pracovisko Bratislava.
NTS sa takýmto spôsobom snaží podľa jej slov oživovať káder darcov. Študenti totiž tvoria približne 25 až 30 percent zo všetkých darcov a sú pre NTS vzácnym zdrojom kvalitnej mladej krvi. "Vždy sa tešíme, keď sa začne školský rok, pretože študenti začnú chodiť na odbery a skončia sa problémy s nedostatkom krvi," dodala Sviteková.
"Asi pred rokom som spoznala jedného kamaráta, ktorý je hemofilik a hovoril mi, že darcovstvo pomáha aj týmto ľuďom, pretože vyrábajú z krvi nejaké látky, ktoré im pomáhajú," hovorí o dôvodoch zapojenia sa do akcie študentka Eva. Po prvý raz darovala krv pred dvoma rokmi, takže strach dnes pred odberom nemala. Naopak, jedným z prvodarcom je študentka Lucia. "Idem darovať krv preto, lebo tým môžem niekomu pomôcť zachrániť život. Nikdy neviem, kedy to môžem ja potrebovať a niekto druhý zase mne zachráni život," zhodnotila svoje rozhodnutie.
Univerzitnú kvapku krvi dnes podporila aj moderátorka a absolventka univerzity Jarmila Lajčáková-Hargašová. Jej prvé skúsenosti s darcovstvom siahajú práve do čias vysokoškolského štúdia, kedy sa ako študentka 3. ročníka rozhodla darovať krv po prvý raz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona