Vysokí manažéri VW zrejme vedeli o emisných problémoch od jari 2014

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:09 • 2 min
Vysokí manažéri VW zrejme vedeli o emisných problémoch od jari 2014

WOLFSBURG/HAMBURG - Vysoký manažment Volkswagenu vedel o emisných problémoch dieselových áut už dávno, tvrdí týždenník Manager Magazin.

slovakia

left justify in out

Týždenník sa odvoláva na zápis zo zasadnutia predstavenstva kmeňovej značky VW. Jeho členovia podľa zápisu diskutovali o tejto téme už na jar 2014. Dôvodom bol list amerického úradu pre ochranu životného prostredia EPA, ktorý v septembri tohto roka vyniesol na svetlo škandál s manipuláciou emisií. Na čele predstavenstva VW bol vtedy Martin Winterkorn, ktorý medzičasom odišiel z čela koncernu.

 

Volkswagen sa k uvedeným informáciám nechcel vyjadriť, nereagoval ani na otázku agentúry DPA. Z dokumentov kalifornského úradu pre životné prostredie CARB vyplýva, že spoločnosť VW bola už v roku 2014 oboznámená s nezrovnalosťami. Automobilka dokonca dobrovoľne zvolala vozidlá, ktorých sa to týkalo, do servisu a predpokladala, že problém vyriešila.

 

Koncern sa priznal americkým úradom k manipulácii s emisiami dieselových áut 3. septembra. Úrad pre ochranu životného prostredia EPA totiž pohrozil, že zastaví registrácie nových modelov automobilky. Američania potom prípad zverejnili 18. septembra.

 

Winterkorn, ktorý odstúpil z čela koncernu koncom septembra, prevzal zodpovednosť za aféru, jasne však odmietol svoje osobné pochybenie. Podľa informácií z koncernu mal šéf vývoja VW Heinz-Jakob Neußer, ktorý bol medzičasom suspendovaný, na jar 2014 dostať z USA upozornenie na potenciálne porušenia amerických emisných noriem. Nie je jasné, či o tom informoval ďalších vysokých manažérov kmeňovej značky VW.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies