Vysoké Tatry zažijú tento rok vyšší nápor turistov z Ruska a Ukrajiny

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:05 • 2 min
Vysoké Tatry zažijú tento rok vyšší nápor turistov z Ruska a Ukrajiny

Vysoké Tatry zažijú tento rok vyšší nápor turistov z Ruska a Ukrajiny

slovakia

left justify in out

img

Do Vysokých Tatier príde v porovnaní s minulým rokov viac turistov z Ukrajiny a Ruska. Zvýšený záujem o zimnú dovolenku v slovenských veľhorách už evidujú cestovné kancelárie aj podnikatelia.
Vyšší nápor v tejto súvislosti zaznamenávajú zastupiteľské úrady (ZÚ) SR v Moskve a Kyjeve. Konzulárne oddelenia, ktoré vydávajú víza takýmto turistom, preto posilnia štyria profesionálni pracovníci z ústredia. Podľa riaditeľky Konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Anny Jurikovej slovenské ambasády sa budú snažiť o spružnenie vízového procesu tak, aby sa lehoty na ich vydanie skrátili maximálne na päť pracovných dní. Oproti minulému roku eviduje ZÚ v Kyjeve stopercentný nárast žiadostí o víza a v Moskve 50-percentný.
Juriková prízvukovala, aby si slovenskí turisti, ktorí cestujú mimo krajinu, zabezpečili kvalitné poistenie. To by malo obsahovať aj právne služby v možnom súdnom konaní a finančné odškodnenie pri spôsobení ujmy na zdraví, prípadne na majetku. Odporúča tiež, aby sa pri lyžiarskej nehode spísal o tom na najbližšej policajnej stanici záznam. Ten má obsahovať stanovisko oboch strán.
Na mnohé problémy a nepríjemnosti upozorňujú ZÚ v exotických krajinách. Tie bývajú obľúbenými destináciami Slovákov. V Thajsku si napríklad treba dávať pozor na prekročenie povolenej doby pobytu. Pokuty v tejto súvislosti ukladajú v krajine bez výnimky a pri prekročení nad 42 dní hrozí turistovi väzenie.
V Malajzii je zase dobré strážiť si svoju batožinu. Hlavne na letiskách prichádza k pokusom o vloženie drog bez toho, aby o tom majitelia batožiny vedeli. "V poslednom období sme opätovne zaznamenali prípady zadržania slovenských občanov za pašovanie narkotík z oblasti Južnej a Strednej Ameriky," priblížila Juriková. Minulý mesiac odsúdili jedného Slováka na viac ako štyri roky za pašovanie narkotík v Argentíne.
Návštevníci Hondurasu by mali byť opatrní pri pohybe po krajine a nemali by nosiť so sebou drahé fotoaparáty či videokamery. Hlavne pri prepade netreba klásť odpor, čo sa nedávno stalo osudným dvom Slovákom a pri prepade ich postrelili.
MZV neodporúča hlavne ženám, aby prijali v Egypte pozvanie od domácich na novoročné oslavy mimo hotelových komplexov. Hrozí totiž riziko sexuálneho zneužitia. Rovnako by turisti nemali ísť v tejto krajine na zájazdy, ktoré ponúkajú rôzni pouliční predajcovia. Pri nehode autobusu spred niekoľkých dní, ktorý viezol takto pozbieraných turistov, zahynulo 12 ľudí a 40 osôb utrpelo zranenia.
Počas minuloročnej zimnej sezóny zomrelo v zahraničí 141 Slovákov, počas letnej 147. V zime sa ich zranilo 101, v lete 117. Slovenské zastupiteľské úrady vydali počas zimnej sezóny 637 náhradných cestovných dokladov a v lete 1197.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies