Vysoké Tatry budú v sobotu upratovať dobrovoľníci

NETKY.SK • 22 September 2015, 09:00 • 2 min
Vysoké Tatry budú v sobotu upratovať dobrovoľníci

VYSOKÉ TATRY - Opäť po roku budú dobrovoľníci čistiť turistické chodníky v Tatrách od odpadkov.

slovakia

left justify in out

Tohtoročný, už 37. ročník akcie s názvom Čisté hory sa uskutoční v sobotu 26. septembra. Ako informovala hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Lenka Burdová, záujemcovia sa môžu už o ôsmej ráno pristaviť na ktoromkoľvek z dvanástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Dobrovoľníci v rámci podujatia zbavia po uplynulej letnej turistickej sezóne v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku (PIENAP) od odpadkov najnavštevovanejšie turistické trasy.

 

„Účastníci akcie Čisté hory si v sobotu môžu vybrať spomedzi dvanástich nástupných miest, ktorými sú v Oraviciach rázcestie Tichej a Bobroveckej doliny, rampa v Roháčskej doline, horáreň Biela skala v ochrannom obvode Habovka, vstup do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom či rampa nad zastávkou Tatranských elektrických železníc Popradské pleso,“ vymenovala Burdová. Čistiť chodníky môžu dobrovoľníci aj na Štrbskom Plese pri informačných mapách vedľa centrálneho parkoviska, v Tatranskej Polianke pri rampe na ceste vedúcej na Sliezsky dom, na Hrebienku, na parkovisku pri kabínkovej lanovke v Tatranskej Lomnici, na zastávke SAD Biela voda, ale aj pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine a pri vstupe do Bielovodskej doliny. V ochrannom obvode Červený Kláštor Štátnych lesov TANAP sa v rovnaký deň uskutoční v spolupráci so Správou PIENAP akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore.

 

Podľa hovorkyne Štátnych lesov TANAP za 36 rokov odbremenilo viac ako 41-tisíc dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie Tatranského národného parku a Pieninského národného parku o viac ako šesťdesiat ton rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. V posledných rokoch pomáhali najmä pri odstraňovaní od odpadu z potravín. „Rekordným bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov. Najznečistenejšie bolo v tomto roku Skalnaté pleso, vyzbierali tu 3 700 kg odpadu,“ uzavrela Burdová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies