Vysoké školy chcú stabilnú metodiku rozpisu dotácií

NETKY.SK • 17 Január 2015, 14:13 • 2 min
Vysoké školy chcú stabilnú metodiku rozpisu dotácií

BRATISLAVA - Slovenská rektorská konferencia žiada stabilnú metodiku rozpisu dotácií pre verejné vysoké školy.

slovakia

left justify in out

Svoju požiadavku formulujú s tým, že potrebujú vytvoriť predpoklad pre strategické riadenie vysokých škôl. Konferencia tiež žiada, aby kritériá metodiky rozpisu dotácie na verejné vysoké školy platili dlhšie časové obdobie a neboli v nich navrhované každoročné zmeny, ktoré môžu mať retroaktívny charakter. Slovenská rektorská konferencia prijala túto pripomienku na svojom 70. mimoriadnom zasadnutí, kde zároveň konštatovala, že jej pripomienky k metodike rozpisu dotácií pre verejné vysoké školy prijaté na 69. zasadnutí v novembri 2014 vo väčšine neboli akceptované.

 

Rektorská konferencia sa zároveň vyjadrila aj k návrhu rozpočtu pre verejné vysoké školy na rok 2015. Vzhľadom na potrebu rastu kvality vzdelávania ho považuje za nedostatočný. "Konferencia navrhuje, aby rozpočet medziročne rástol o 20 miliónov eur tak, ako je to deklarované v Správe o stave školstva z roku 2013," uvádza sa v pripomienkach k metodike rozpisu dotácií pre vysoké školy. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie položky v rozpise dotácie pre valorizáciu tarifných platov pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom vysokých škôl v roku 2015.

 

Vysoké školy sa majú k predloženému návrhu metodiky rozpisu peňazí vyjadriť do nedele 18. januára. Ako však 8. januára pre agentúru SITA povedal predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško, metodiku dostali e-mailom v pondelok 5. januára, list od ministra školstva so žiadosťou, aby sa k nej vyjadrili, dostali v stredu 7. januára, a preto vyjadriť sa seriózne k metodike do 18. januára považujú za nereálne. Smieško zároveň tvrdí, že ministerstvo neakceptovalo časť uznesenia Rady vysokých škôl, v ktorej rada žiadala, aby ministerstvo predložilo metodiku pre rok 2015 do 31. decembra 2014 a ani žiadosť, aby v metodike pre rok 2015 znížili váhu prideľovania dotácií podľa počtu študentov a zvýšili váhu kvality medzinárodných výstupov tvorivej činnosti.

 

Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pri predstavení návrhu metodiky rozpisu peňazí pre vysoké školy informovala, že v porovnaní s rokom 2014 nastáva pre rok 2015 niekoľko zmien. "S ohľadom na zavedenie nových kategórií publikačnej činnosti - články v časopisoch vedených v databázach Web of Science/Scopus, sa upravujú váhy jednotlivých skupín publikačnej činnosti a niektoré kategórie sa súčasne preraďujú do inej skupiny. V rámci finančných prostriedkov rozpisovaných podľa akademickej mobility študentov sa zohľadňuje počet študentov vyslaných či prijatých na akademickú mobilitu podľa centrálneho registra študentov a mobilita sa delí na krátkodobú do 60 dní a dlhodobú," hovorí Dupaľová Ksenzsighová. Ako dodala, v rámci dotácie na špecifiká sa tiež zavádza osobitný príspevok na študentov so špecifickou potrebou s ohľadom na druh špecifickej potreby.

 

Upravujú sa aj ukazovatele v rámci dotácie na výskumnú, vývojovú alebo umeleckú činnosť. "Výskumné granty zo štátneho rozpočtu a iných domácich zdrojov sa nahrádzajú príjmami za výskumnú činnosť od subjektov verejnej správy a peniaze získané na výskumné projekty v rámci podnikateľskej činnosti vysokej školy sa nahrádzajú príjmami za výskumnú činnosť od iných subjektov ako sú subjekty verejnej správy na základe súťaže. Súčasne sa znižuje váha zahraničných výskumných grantov.

 

Čo sa týka valorizácie platov, hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová minulý týždeň povedala, že ministerstvo školstva poskytne verejným vysokým školám prostriedky na valorizáciu platov po tom, ako ich dostane z ministerstva financií. "Objem prostriedkov na valorizáciu platov bude každej verejnej vysokej škole pokrývať nárast zvýšených tarifných platov. Tento objem bude nad rámec rozpisu dotácie verejným vysokým školám na rok 2015, ktorý dostali reprezentácie vysokých škôl na vyjadrenie," uviedla Dupaľová Ksenzsighová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies