Vysoké prebytky platobnej bilancie Nemecka ohrozujú ekonomiku EÚ

NETKY.SK • 21 Január 2013, 13:27 • 2 min
Vysoké prebytky platobnej bilancie Nemecka ohrozujú ekonomiku EÚ

Vysoké prebytky platobnej bilancie Nemecka ohrozujú ekonomiku EÚ - Svet Prebytky nemeckého zahraničného obchodu sa stávajú pre Európu čoraz väčším problémom. Podľa výpočtu mníchovského inštitútu pre ekonomiku Ifo boli vlani také vysoké, že ich Európska k

slovakia

left justify in out

imgPrebytky nemeckého zahraničného obchodu sa stávajú pre Európu čoraz väčším problémom. Podľa výpočtu mníchovského inštitútu pre ekonomiku Ifo boli vlani také vysoké, že ich Európska komisia (EK) môže hodnotiť ako ohrozenie európskej stability, informoval portál nemeckého týždenníka Der Spiegel. Berlínu v budúcnosti môže dokonca hroziť disciplinárne konanie.

Prebytok nemeckého vývozu bol za vlaňajšok taký vysoký, že prekročil varovnú úroveň, ktorú stanovila Európska komisia. "Prebytok platobnej bilancie Nemecka prepočítaný v eurách dosiahol 169 miliárd eur," uviedol prezident inštitútu Ifo pre agentúru Reuters. To zodpovedá 6,4 % nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP).

Podľa EK prebytok nad 6 % HDP ohrozuje stabilitu ekonomiky Európskej únie. V prípade, že by prebytok platobnej bilancie Nemecka bol dlhší čas nad touto úrovňou, hrozí, že komisia otvorí konanie proti Berlínu. Ifo však v tomto roku očakáva nárast prebytku na 6,6 % HDP.

Mnoho expertov považuje nemecký prebytok za jednu z najväčších nerovnováh v svetovej ekonomike, ktoré sú spoluzodpovedné za finančnú a dlhovú krízu. Pretože v protiklade ku krajinám s vysokým exportom sú krajiny s vysokým deficitom, ktoré svoje dovozy musia financovať prostredníctvom dlhov. Veľké problémy to spôsobuje predovšetkým eurozóne.

Medzinárodný menový fond (MMF) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj preto požadujú od spolkovej vlády, aby podporila domácu spotrebu, čím by sa nerovnováha zmenšila. Aj EK vytvorila systém včasného varovania, ktorý má poukázať na makroekonomické nerovnováhy.

Prebytok nemeckého zahraničného obchodu po začiatku finančnej a hospodárskej krízy najprv klesal. Medzičasom však začal opäť prudko rásť. Od januára do konca októbra 2012 dosiahol podľa Eurostatu 157,7 miliardy eur oproti 129 miliardám eur v rovnakom období roka 2011. Podľa inštitútu Ifo mala vlani väčší prebytok len Čína, tretia je potom Saudská Arábia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies