Vysoké pokuty môžu starších lekárov prinútiť odovzdať svoje povolenia

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 13:31 • 2 min
Vysoké pokuty môžu starších lekárov prinútiť odovzdať svoje povolenia

BRATISLAVA - Hrozba vysokých pokút môže byť pre ambulantných lekárov demotivujúca, najmä tí v pokročilom veku sa po sprísnení zákona o poplatkoch môžu rozhodnúť odovzdávať povolenia. Myslí si to šéf Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth. Právnu normu, ktorá rieši úhrady v ambulanciách, schválila tento týždeň vláda, ešte tak bude musieť urobiť parlament.

slovakia

left justify in out

Ambulanciám hrozí za vyberanie nepovolených poplatkov sankcia do výšky 16.596 eur, týka sa to aj objednania sa pacienta na presný čas za úhradu v rámci ordinačných hodín.

 

"Ďalšie zákonné sankcie môžu spolu s nedofinancovaným rezortom zapríčiniť kolaps ambulancií či ich možnú likvidáciu," povedal Šóth. S úpravou vyberania poplatkov nesúhlasí ani finančná skupina Penta, patrí pod ňu sieť polikliník ProCare.

 

Poplatok za vyšetrenie v presnom čase sa zrušil za bývalého ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Súčasný šéf rezortu Tomáš Drucker tvrdí, že systém vyberania poplatkov doprecizoval, zákon sa podľa neho obchádzal. Šóth poukázal, že už za Čisláka upozorňovali na neefektívnosť tohto rozhodnutia. "Hovorili sme, že to prinesie chaos," uviedol.

 

Drucker sa lekárom a pacientom snažil v otázke poplatkov vyhovieť. Navrhoval im, aby bolo možné objednať sa na presný termín za maximálny 30-eurový poplatok v poobedných hodinách. Ambulanciám sa ale tento návrh nepáčil.

 

Asociácii sa sčasti nepozdávajú ani pravidlá pre fungovanie nového systému ambulantných pohotovostí, ten by mal začať platiť v druhej polovici budúceho roka. ASL nie je spokojná s navrhovanou pevnou sieťou. Oproti pôvodným diskusiám sa podľa nej výrazne rozšírila, takáto pohotovosť má byť najnovšie v každom okresnom meste.

 

"To bude znamenať záťaž pre slúžiacich lekárov najmä v oblastiach s ich nižším počtom," myslí si Šóth. Drucker ale takéto tvrdenia tento týždeň odmietol. Do výberových konaní sa podľa neho okrem všeobecných lekárov môžu prihlásiť aj internistické odbory.

 

"Sme za menší počet dobre vybavených ambulantných pohotovostí s dosahom na nadväzujúce zdravotnícke služby," povedal Šóth.

 

ASL si váži, že Drucker začal ako jediný šéf rezortu riešiť problém ambulantných pohotovostí. "Novela zákona napriek niekoľkým výhradám dostáva jasné kontúry v prospech lekárov aj pacientov," zdôraznil Šóth.

 

ASL vyslovene nie je proti skráteniu prevádzky pohotovostí do 23.00 h, radšej by však bola za služby do 22.00 h, teraz ich lekári majú do rána.

 

"Pretože lekárne sú pre pacienta po desiatej hodine večer nedostupné, nemá si tak už možnosť vyzdvihnúť liek predpísaný na pohotovosti," vysvetlil Šóth. ASL sa chce v tejto veci ešte obrátiť na parlamentný zdravotnícky výbor, ktorý sa bude novelou zaoberať.

 

Druckerov návrh na úpravu ordinačných hodín na minimálne 30 hodín týždenne ASL nepovažuje za opodstatnený. "Naše ambulancie všeobecných lekárov už totiž dnes majú úväzky zodpovedajúce jednému lekárskemu miestu, pokiaľ ide o zdravotnícke zariadenie s jedným lekárom, čo zodpovedá pracovnému času osem hodín denne," dodal Šóth.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona