Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie môže byť minulosťou, Krajniak predstavil prelomovú reformu

NETKY.SK • 9 Október 2020, 14:03 • 2 min
Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie môže byť minulosťou, Krajniak predstavil prelomovú reformu

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina navrhuje v rámci plánu obnovy zásadne znížiť daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Celkovo odvodová sadzba na sociálne poistenie pre zamestnanca a zamestnávateľa by mala klesnúť z 34,6 % na 28,6 %.

 

Invalidné, nemocenské, úrazové a garančné poistenie by prestalo byť poistením a štát by tieto poistenia zaradil do systému štátnych sociálnych dávok. Príslušné dávky by teda vyplácal štát namiesto Sociálnej poisťovne.

 

img

 

O jedno percento by sa tiež mali znížiť aj sadzby dane z príjmov pre fyzické a právnické osoby. Informoval o tom podpredseda strany Sme rodina a minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku odzvoní zdĺhavým verejným obstarávaniam, projekty sa konečne pohnú vpred

 

Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie
Na novú daňovo-odvodovú a dôchodkoveú reformu plánuje hnutie vyčleniť 2,9 miliardy eur, teda polovicu z 5,8-miliardového balíka z Európskej únie v rámci plánu obnovy.

 

Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie je podľa Krajniaka jeden z najväčších problémov na Slovensku, ktorý brzdí naštartovanie slovenskej ekonomiky po koronakríze.

 

img

 

Jeden sociálny odvod

Zaviesť by sa mal jeden sociálny odvod do Sociálnej poisťovne, ktorý by pokrýval starobné dôchodkové poistenie, súčasné poistenie v nezamestnanosti a nové poistenie v zamestnanosti, tzv. kurzarbeit.

 

"Pri takomto výraznom znížení odvodov vieme zrušiť tie výnimky, ktoré rokmi do systému prichádzali a systém istým spôsobom deformovali," povedal Krajniak.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Aké zmeny prináša navrhovaná novela zákona o gastrolístkoch? 

Sadzby daní z príjmu by mali klesnúť v každej kategórii daňovníkov o jeden percentuálny bod. Pre fyzické osoby by išlo o pokles sadzby z 19 % na 18 %, resp. pre lepšie zarábajúcich z 25 % na 24 %.

 

Pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s ročným obratom do 100-tisíc eur by sa mala sadzba dane znížiť z 15 % na 14 % a pre právnické osoby z 21 % na 20 %.

 

Dobudujú sa sociálne zariadenia

Po znížení daňovo-odvodového zaťaženia budú ľudia aj menej podvádzať a budú viac ochotní platiť, povedal Krajniak. Ako uviedol premiér Igor Matovič, využitie peňazí z EÚ na daňovo-odvodovú reformu je jeden z názorov, ako by sa mali peniaze na obnovu využiť.

 

img

 

"Podľa predbežného postoja Európskej komisie nehrozí, že by nám preplatili nejaké náklady na daňovo-odvodovú reformu," upozornil predseda vlády.

Strana Sme rodina tiež navrhuje využiť 600 miliónov eur na budovanie 975 nových, moderných zariadení sociálnych služieb. Ako ďalej povedal šéf rezortu práce, malo by ísť o 600 ambulantných zariadení sociálnych služieb, 275 komunitných zariadení sociálnych služieb a 100 pobytových zariadení.

 

Súviasiaci článok: Rezort práce chce predĺžiť čerpanie príspevkov na udržanie zamestnanosti do konca roka

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies