Vysoká vlhkosť, vlny či hrboľ, triatlonista Varga bude bojovať

NETKY.SK • 18 August 2016, 08:59 • 2 min
Vysoká vlhkosť, vlny či hrboľ, triatlonista Varga bude bojovať

RIO DE JANEIRO - Pred štyrmi rokmi sa dostal Richard Varga na olympijské hry iba zásluhou dodatočne pridelenej miestenky od Medzinárodnej triatlonovej únie. Výsledkom bolo 22. miesto v Londýne, čo je zatiaľ maximum v podaní slovenského triatlonistu pod piatimi kruhmi.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok v Riu ho čaká druhý olympijský vrchol v kariére, tentoraz už ako člena širšej svetovej špičky. Varga bude mať 55 súperov, preteky pozostávajúce z klasických objemov 1,5 km plávanie - 40 km na bicykli - 10 km beh sa začnú o 16.00 h SELČ.

 

"Richard je v pohode a podľa tréningových ukazovateľov na tom najlepšie za posledné štyri roky. V príprave nič nepodcenil. Sústredenia vo švajčiarskom Sankt Moritzi aj záverečné v brazílskom Sao Paule s britskou reprezentáciou sa vydarili. Teraz už len oddychuje a dolaďuje posledné detaily," informoval z Ria Richardov brat Michal Varga, ktorý je oficiálnym členom slovenskej triatlonovej výpravy na OH 2016.

 

Richard Varga absolvoval pred vyše rokom na Fort Copacabane olympijskú generálku, ale po páde v cyklistickej časti ju nedokončil. Aj v tejto sezóne ho viackrát sprevádzala smola, na majstrovstvách Európy v Lisabone bol po chorobe a neskôr na pretekoch Svetovej série v Leedsi si narazil zadný stehenný sval. "Po tomto zranení už nie je ani stopy. Keď sme si však boli prezrieť cyklistickú trať, zistili sme, že ten hrboľ, kde pred rokom spadol Talian Alessandro Fabian a stiahol so sebou aj Richarda, tam stále je. Verím však, že smolu si už na dlhý čas vyčerpal a teraz v Riu by sa mohli stretnúť viaceré pozitívne okolnosti," skonštatoval M. Varga.

 

O Vargovi je známe, že dlhodobo je najlepším plavcom medzi svetovými triatlonistami, o čom svedčia aj štyri svetové tituly v akvatlone. Plávanie v mori pri Fort Copacabana však v sebe skrýva aj viacero nástrah. "Je to more a to je vždy živé. Napríklad intervaly, v ktorých prichádzajú vlny, sa menia niekedy aj z hodiny na hodinu. Teplota vody je príjemná, vo vzduchu by to nemalo byť cez 30 °C, čo je tiež prijateľné. Obávame sa iba vysokej vlhkosti, ktorá by sa mala šplhať až k 80%. Ak to tak naozaj bude, potom bude veľmi dôležitý pitný režim a chladenie počas pretekov," skonštatoval M. Varga.

 

V Riu sa o olympijský titul medzi mužmi pobije takmer kompletná svetová špička. Chýbať bude len elitný Španiel Javier Gómez, päťnásobný majster sveta si zlomil ruku. "Favoritmi budú najmä anglickí bratia Alistair a Jonathan Brownleeovci, ktorí sú prakticky neporaziteľní. Silní budú Francúzi či Španieli. Richard by veľmi chcel medailu, ale reálne by mal skončiť medzi piatym a dvadsiatym miestom. Sú to však olympijské hry, stať sa môže kadečo. Určite bude bojovať o čo najlepší výsledok," dodal M. Varga.

 

Štvrtkové preteky na Copacabane budú piatymi v triatlone na olympijských hrách. Premiéru v roku 2000 ovládol Kanaďan Simon Whitfield, zatiaľ posledným olympijským víťazom a teda obhajcom z Londýna je Brit Alistair Brownlee. V aktuálnom rebríčku Svetovej triatlonovej série je na čele duo Španielov Mario Mola a Fernando Alarza, tretí je Jonathan Brownlee. Vargovi patrí 30. miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies