Vysoká škola sv.Alžbety ošetrí ročne 50-tisíc chudobných

NETKY.SK • 23 Október 2012, 06:55 • 2 min
Vysoká škola sv.Alžbety ošetrí ročne 50-tisíc chudobných

Vysoká škola sv. Alžbety ošetrí ročne 50-tisíc chudobných - Zaujímavosti Ich počet rastie úmerne k počtu humanitárnych katastrof a vojen.

slovakia

left justify in out

img

Ich počet rastie úmerne k počtu humanitárnych katastrof a vojen. Členovia Tropic teamu tiež realizujú ročne asi 5500 chirurgických zákrokov.

Tím lekárov a sociálnych pracovníkov Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety (VŠZaSP sv. Alžbety) s názvom Tropic team ošetrí ročne asi 50.000 pacientov. Počet liečených pacientov narástol na tento počet aj v dôsledku humanitárnych katastrof a vojenských konfliktov, ako napríklad hladomor v Keni na hranici so Somálskom, zemetrasenie a následný výskyt cholery na Haiti, nepokoje v Južnom Sudáne.

"Členovia Tropic teamu okrem toho vykonajú ročne 5500 chirurgických zákrokov a realizujú celodennú starostlivosť o 342 sirôt v piatich krajinách. To všetko zabezpečuje sotva 50 členov tropického tímu ročne," uviedol rektor univerzity Vladimír Krčméry.

Tropic team vysokej školy, ktorý dnes oslavuje desiate výročie, v súčasnosti priamo na mieste alebo nepriamo participuje na 72 rozvojových projektoch v 25 krajinách sveta na piatich kontinentoch. Pôsobí napríklad v Keni, Sudáne, Rwande, Burundi, Ugande, Etiópii, Kongu či v Kambodži a Vietname. „Pán Boh nás na tejto zemi nenajal, ako údržbárov, ale aby sme jeho dary rozvíjali a rozmnožovali,“ povedal Krčméry.

Členovia tropického tímu sa aktívne zúčastňujú aj na misijných a vedeckých projektoch vysokej školy, ktoré realizujú v 25 krajinách sveta. V súčasnosti ide o päť resocializačných zariadení pre deti ulice, sedem detských domovov s poskytovanou liečbou HIV, šesť detských domovov, 15 kliník, nemocníc a iných zdravotníckych zariadení, päť antimalnutričných centier, sedem vysokoškolských programov v zahraničí, štyri základné školy, tri azylové centrá, jedno HIV diagnostické centrum, jeden humanitárny projekt a 18 ďalších projektov.

Vysoká škola a jej Tropic team dnes oslavujú desiate výročie vzniku. Vznikli ako nezisková organizácia. Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave je členom Európskej asociácie univerzít (EUA Brusel) od roku 2011 a signatárom Veľkej charty bolonskej univerzity 2007. Uskutočňuje 92 študijných programov, z ktorých tri sa v stredoeurópskom regióne študujú iba na VŠZaSP sv. Alžbety. Sú to programy Misijná a charitatívna práca, Administrácia a manažment v zdravotníctve a Tropické verejné zdravotníctvo. Vysoká škola má druhý najvyšší podiel zahraničných študentov v rámci SR, študuje na nej 2345 študentov z 18 krajín.

Zo šiestich medailí na olympijských hrách a na paraolympiáde v Londýne 2012 získali študenti a absolventi vysokej školy dve zlaté a dve strieborné medaily.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies