Vysoká komisárka pre ľudské práva vyzýva na rozsiahle reparácie za rasizmus

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 14:54 • 2 min
Vysoká komisárka pre ľudské práva vyzýva na rozsiahle reparácie za rasizmus

BERLÍN - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala krajiny na plné financovanie komplexných procesov a prijatie širokej škály reparačných opatrení na riešenie dedičstva otroctva, koloniálnej nadvlády a rasovej diskriminácie.

slovakia

left justify in out

Komisárka predstavila Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve správu o rasizme a diskriminácii ľudí afrického pôvodu, ktorú začali riešiť po vlaňajšom zabití Afroameričana Georgea Floyda v Spojených štátoch, a zverejnili ju minulý mesiac.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Chauvin už spoznal svoj trest za zabitie Georgea Floyda. V base pobudne viac ako 20 rokov

 

Ako uviedla, výskum „nenašiel jediný príklad štátu, ktorý sa komplexne vysporiadal so svojou minulosťou alebo zodpovedá za jej dopady na životy ľudí afrického pôvodu“ v súčasnosti, a to aj napriek pokusom „o hľadanie pravdy“ prostredníctvom ospravedlnení, súdnych sporov a pripomínania si.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Anglickú reprezentáciu vypískali vlastní fanúšikovia! Na ihrisku si dovolili odsúdiť rasizmus

Bacheletová odporučila, aby krajiny „vytvorili, posilnili a plne financovali komplexné procesys plnou účasťou postihnutých komunít, na zdieľanie pravdy o tom, čo sa stalo, a o škodách, ktoré to naďalej spôsobuje“.

 

Určite si prečítajte: Tínedžerka nakrútila vraždu Georgea Floyda. Dostala špeciálnu Pulitzerovu cenu

 

„Zistenie pravdy o týchto dedičstvách a ich dnešnom dopade a prijatie krokov na riešenie tohto poškodenia prostredníctvom širokej škály reparačných opatrení je zásadné pre uzdravenie našej spoločnosti a zabezpečenie spravodlivosti za hrozné zločiny. Opatrenia prijaté na riešenie minulosti premenia našu budúcnosť,“ vyhlásila  Bacheletová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies