Vysoká komisárka pre ľudské práva odsúdila použitie chemických zbraní

NETKY.SK • 9 September 2013, 18:15 • 2 min
Vysoká komisárka pre ľudské práva odsúdila použitie chemických zbraní

ŽENEVA - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová dnes uviedla, že v podstate už neexistujú pochybnosti o použití chemických zbraní v Sýrii, ale nekonkretizovala, kto je zaň zodpovedný. Pillayová sa tak vyjadrila dva dni pred tým, ako sa očakáva aktualizácia vyšetrovania Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa zaoberalo vojnovými zločinmi a ďalším porušovaním ľudských práv v Sýrii. Rada pravdepodobne zváži rezolúciu o Sýrii, uviedla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Pillayovej slov je použitie chemických zbraní "jedným z najzávažnejších zločinov, aké môžu byť spáchané". Vysoká komisárka OSN dodala, že použitie takýchto zbraní v Sýrii vyzerá byť teraz nespochybniteľné, avšak všetky okolnosti a otázka zodpovednosti sa musia vyjasniť. Ako ďalej poznamenala Pillayová, keď pred dvoma rokmi prvý raz vyzývala na akciu na ukončenie sýrskej krízy, konflikt si vyžiadal zhruba 2600 obetí, teraz číslo narástlo na viac ako 100.000 ľudí.

Vysoká komisárka OSN skonštatovala, že medzinárodné spoločenstvo sa veľmi omeškalo so serióznymi spoločnými krokmi, ktoré by mohli zastaviť roztočenú špirálu, čo ovládla Sýriu, zabíja tam ľudí a ničí mestá. Varovala, že vojenská reakcia a pokračujúce dodávky zbraní by mohli podnietiť regionálny konflikt, čo by možno vyústil do ďalšieho umierania ľudí a dokonca do rozsiahleho nešťastia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies