Vysoká inflácia v USA ohrozuje dôveryhodnosť Fedu

NETKY.SK • 14 Február 2022, 16:55 • 2 min
Vysoká inflácia v USA ohrozuje dôveryhodnosť Fedu

WASHINGTON – Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, potrebuje zrýchliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb v rámci boja proti rastúcej inflácii. A môže to urobiť spôsobom, ktorý "nerozvíri" finančné trhy. Vyhlásil to v pondelok James Bullard, prezident Fedu v St. Louis, pre televíziu CNBC. Podľa neho je v hre dôveryhodnosť Fedu. Po tom, čo spotrebiteľské ceny v USA v januári prudko vzrástli, najviac za 40 rokov, by mala centrálna banka zrýchliť svoje kroky a do júla zvýšiť referenčnú úrokovú sadzbu na 1 %. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

slovakia

left justify in out

Bullard, hlasujúci člen menového výboru Fed, vyvolal minulý týždeň ostrú reakciu trhov, keď vystúpil s podobnými komentármi o potrebe odstrániť stimuly, ktoré centrálna banka poskytla ekonomike počas pandémie ochorenia COVID-19. Index spotrebiteľských cien v USA v januári vyskočil medziročne až o 7,5 %, čo bol jeho najväčší nárast od roku 1982.

 

 

Bullard skonštatoval, že tieto údaje zavŕšili štyri mesiace znepokojujúcich správ, ktoré naznačovali, že „inflácia sa v americkej ekonomike rozširuje a možno aj zrýchľuje.“ Uviedol tiež, že sa pokúsi presvedčiť svojich kolegov z menového výboru o potrebe konať rýchlo, ale podriadi sa predsedovi Fedu Jeromeovi Powellovi. Ďalšie zasadnutie Fedu je naplánované na 15. až 16. marca a niektorí ekonómovia tvrdia, že centrálna banka by mohla dokonca agresívne zvýšiť kľúčový úrok o 50 bázických bodov, aby vyslala signál, že je odhodlaná obmedziť rast cien.

 

Možno vás zaujme: Ceny potravín v najbližších mesiacoch môžu atakovať úroveň 10 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies