Vysoká cena zlata signalizuje nedôveru voči menám

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:06 • 2 min
Vysoká cena zlata signalizuje nedôveru voči menám

Vysoká cena zlata signalizuje nedôveru voči menám

slovakia

left justify in out

Vysoká cena zlata odráža medzinárodné znepokojenie týkajúce sa sily veľkých rozvinutých ekonomík. Podľa prezidenta Svetovej banky (SB) Roberta Zoellicka by skupina G20, ktorej summit začína vo štvrtok (11.11.) v Soule, nemala tento fakt ignorovať.
      Zoellick uviedol, že stále častejšie využívanie zlata ako finančného aktíva je nad slnko jasnejším faktom, ktorý politici a centrálni bankári ignorujú pri diskusii o tom, ako korigovať globálne obchodné a fiškálne nerovnováhy. Šéf SB dodal, že hľadanie alternatívy k slabým menám väčšiny rozvinutých ekonomík zdôrazňuje potrebnosť koordinovaného zavádzania opatrení na podporu rastu, ktorých základom musí byť voľný obchod a štrukturálne reformy.
      Zoellick odmietol kritiku svojho návrhu na vytvorenie nového medzinárodného menového systému, ktorý by zahŕňal dolár, euro, jen, libru a jüan a v ktorého rámci by zlato malo úlohu referenčného bodu trhových očakávaní týkajúcich sa inflácie, deflácie a budúcej hodnoty mien. Návrh predložil v článku, ktorý v pondelok (8.11.) zverejnil britský denník Financial Times (FT). Kritici podľa neho nesprávne pochopili jeho návrh ako výzvu na návrat k zlatému štandardu.
      Na konferencii o výdavkoch na infraštruktúru, organizovanej FT, SB a singapurskou vládou, Zoellick povedal, že cena zlata, ktorá tento týždeň prekročila hranicu 1400 USD (1003,94 eura) za uncu (31,1 g), signalizuje, že svet smeruje k novému menovému systému, v ktorom dolár bude len jednou z viacerých rezervných mien s flexibilným výmenným kurzom.
      "Zlato je v súčasnosti považované za alternatívne finančné aktívum. To nie je to isté ako zlatý štandard," uviedol Zoellick. "Zlato sa stalo referenčným bodom, pretože vlastníci peňazí považujú rastové vyhliadky všetkých mien okrem jüanu za slabé alebo neisté a jüan nie je voľne zameniteľnou menou." Zlato podľa neho oslovuje ľudí, ktorí premýšľajú o tom, kam majú investovať svoje peniaze. "Je zabezpečením sa proti neistote."
      Využívanie zlata podľa Zoellicka signalizuje, že najväčšie ekonomiky "potrebujú prorastové politiky, štrukturálne reformy, voľný obchod a antiprotekcionistickú agendu". To by zvýšilo dôveru v súkromnom sektore.
      Zoellick dodal, že voľby do Kongresu, po ktorých republikáni získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, dávajú americkému prezidentovi Barackovi Obamovi možnosť za prispenia republikánov výraznejšie pokročiť v liberalizácii obchodu. Šéf SB vyzval Obamu, aby využil situáciu a oživil zastavené kolo rokovaní z Dauhá o svetovom obchode a dokončil rokovania o dvojstranných obchodných dohodách s Južnou Kóreou a inými krajinami.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies