Návštevníkov kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch láka aj travertínové jazierko

NETKY.SK • 19 August 2017, 13:42 • 2 min
Návštevníkov kúpeľného parku vo Vyšných Ružbachoch láka aj travertínové jazierko

VYŠNÉ RUŽBACHY – Kúpele v obci Vyšné Ružbachy v okrese Stará Ľubovňa patria medzi najstaršie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako priblížila históriu kúpeľov vedúca obchodu a marketingu Kúpeľov Vyšné Ružbachy Martina Konrádyová, prvá písomná zmienka o kúpeľoch a liečivých účinkoch vody je z roku 1595. Súčasťou areálu sú nielen kúpeľné budovy, ale aj termálne kúpalisko Izabela, travertínové jazierko Kráter či budova Bieleho domu.

 

"Najväčší rozmach zaznamenali kúpele v 19. storočí, kedy ich kúpil Andrej Zamoyski. Jeho syn Ján Kanty Zamoyski ich zdedil, vzal si za manželku španielsku princeznú Izabelu de Bourbon, ktorá priniesla so sebou veľmi vysoké veno. Všetky peniaze, ktoré priniesla, boli investované do kúpeľov," priblížila Konrádyová. V tom čase bola v kúpeľoch postavená i dominantná budova kúpeľného parku v biedermeierovom slohu, takzvaný Biely dom. "Vybudovaný je z travertínu, ktorý sa tu v minulosti ťažil, preto nesie pomenovanie Biely dom," priblížila. Postavený je ako replika kasína z Monte Carla.

 

"Voda v kúpeľoch obsahuje vysoké množstvo vápnika, magnézium a lítium, ktoré je prvkom dobrej nálady," priblížila zloženie liečivej vody v kúpeľoch Konrádyová. Liečia sa tu pohybové a srdcovo-cievne ochorenia, duševné poruchy, tráviace a onkologické ochorenia, ženské problémy, choroby z povolania a ochorenia obličiek a močových ciest. "Najnovšie pripravujeme akreditáciu na dýchacie ochorenia," uviedla.

 

V areáli kúpeľného parku sa nachádza travertínové jazierko Kráter, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Podobné jazierka sa na svete podľa Konrádyovej nachádzajú už len dve, a to na Novom Zélande a na Islande. "Rozlohu má 284 štvorcových metrov, hĺbka vody dosahuje zhruba tri a pol metra. Obsahuje minerálnu vodu s teplotou okolo 24 stupňov Celzia," opísala Konrádyová.

 

Ako doplnila, kúpele sa nachádzajú na travertínových kopách. Jedna z nich sa v minulosti prepadla a dostala sa do nej voda, čím vzniklo jazero Kráter. Kúpanie v ňom je zakázané, napriek tomu sa tam ľudia kúpu na vlastné riziko. "Voda z Krátera priamo vyteká a sama si vytvorila prírodný vodopád," doplnila. Podľa jej slov je travertínové jazierko vyhľadávaným miestom nielen návštevníkov kúpeľov, ale aj turistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies