Vyšné Nemecké: Na východnej hranici pátrajú po nukleárnom a rádioaktívnom materiáli

NETKY.SK • 14 November 2013, 18:10 • 2 min
Vyšné Nemecké: Na východnej hranici pátrajú po nukleárnom a rádioaktívnom materiáli

MICHALOVCE - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa školia v týchto dňoch colníci z celého Slovenska, ako sa dá za pomoci najmodernejších technologických zariadení odhaľovať v prepravovanom náklade prítomnosť rádioaktívneho či nukleárneho materiálu. Workshop prebiehajúci na slovensko-ukrajinskom pohraničí je výsledkom spolupráce amerického ministerstva zahraničných vecí, Veľvyslanectva USA na Slovensku a Finančnej správy SR.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová informovala, že do prebiehajúceho workshopu sú v úlohe školiteľov zapojení skúsení americkí colníci, ktorí pôsobia v súčasnosti ako poradcovia na ministerstve zahraničných vecí USA. Spolupráca oboch krajín v tejto oblasti má už vyše 10-ročnú tradíciu. Americká strana poskytuje pre potreby školenia slovenských colníkov okrem poradenstva aj najmodernejšie detekčné zariadenia.

Praktická časť školenia prebiehala priamo na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké počas dnešného dňa a pokračovať bude aj v piatok 15. novembra. "Školenie a výcvik colníkov nemá vplyv na vybavovanie cestujúcich ani nákladnej dopravy, nakoľko colníci sú zapojení do praktického výkonu kontrol vozidiel, ktoré týmto môžu len urýchliť," priblížila Baloghová. Počas oboch dní budú colníci na východnej hranici pracovať so stacionárnymi detektormi radiácie, ručnými meracími prístrojmi, stacionárnymi skenovacími zariadeniami, mobilnými skenermi, fonendoskopmi, ale aj sondážnymi tyčami a ďalšími ručnými nástrojmi, ktoré sa používajú pri fyzickej kontrole vozidiel, kontajnerov a tovaru. Colníci si dnes mohli overiť, že detekčné zariadenia, s ktorými pracujú na hranici, sú mimoriadne citlivé. Pri kontrole nákladného vozidla sa na jednom z nich spustil radiačný poplach. "Nákladné vozidlo prepravovalo náklad vyžarujúci iba prirodzenú úroveň radiácie. Išlo konkrétne o stavebný materiál," uzavrela hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies