Vyslúžilí hasiči sa dočkali spravodlivosti! Rezort vnútra im obnovil vyplácanie výsluhových dôchodkov

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 11:56 • 2 min
Vyslúžilí hasiči sa dočkali spravodlivosti! Rezort vnútra im obnovil vyplácanie výsluhových dôchodkov

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR po rokovaniach so Sociálnou poisťovňou rozhodlo, že obnoví vyplácanie výsluhových dôchodkov hasičom, ktorí ukončili služobný pomer v priebehu rokov 2008 až 2010.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala Silvia Keratová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, hasičom, ktorí v tomto období ukončili služobný pomer, sa vyplácal výsluhový dôchodok, pokiaľ nepožiadali o priznanie starobného alebo predčasného starobného dôchodku.

 

"Vtedy im nárok na výsluhový dôchodok zanikol. Tejto dotknutej skupine popri starobnom alebo predčasnom starobnom dôchodku vznikal nárok na príplatok za štátnu službu k dôchodku. Vychádzajúc z platného zákona, poberanie oboch dávok bolo neoprávnené, ministerstvo im v januári tohto roku vyplácanie výsluhových dôchodkov pozastavilo," uviedla Keratová.

 

Sociálna poisťovňa, s ktorou ministerstvo naďalej rokuje, požiadala podľa Keratovej Najvyšší súd SR o zjednocujúce stanovisko v danej veci, keďže rozhodovacia prax v tejto veci nie je jednotná. "Na základe tohto stanoviska budeme ďalej postupovať. Do konečného vyriešenia situácie bude týmto hasičom doplatený výsluhový dôchodok aj za uplynulé tri mesiace," dodala Keratová.

Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) ešte začiatkom februára na tlačovej besede poukázal na prípad 67-ročného dôchodcu Pavla Žatka, ktorý podľa neho po 42 odpracovaných rokoch poberá dôchodok 172 eur. Dodal, že pre zložky ministerstva vnútra odpracoval ako policajt a hasič 26 rokov a mimo rezortu ďalších šestnásť rokov, keď riadne odvádzal dane aj odvody.

 

img

 

Grendel podotkol, že za 26 rokov odslúžených v zložkách ministerstva vnútra mu bol priznaný výsluhový dôchodok 500 eur a neskôr za šestnásť rokov odpracovaných mimo rezortu 172 eur, čo je spolu 672 eur. Výsluhový dôchodok 500 eur od ministerstva vnútra poberal od júla 2008 a od apríla 2013 k nemu pribudol starobný dôchodok 172 eur, ktorý vyplácala Sociálna poisťovňa.

 

„V novembri minulého roka dostal Pavol Žatko list z ministerstva vnútra s oznamom, že začína voči nemu správne konanie vo veci odňatia výsluhového dôchodku a zastavuje jeho vyplácanie k prvému januáru 2018,“ povedal vo februári Grendel. Ako ďalej uviedol, podľa názoru rezortu vnútra hasičovi, ktorý v období 2008 – 2010 odišiel do výsluhového dôchodku a neskôr požiadal o starobný dôchodok, zaniká nárok na výsluhový dôchodok, a to odo dňa priznania starobného dôchodku. Táto situácia sa podľa Grendela týka približne 70 vyslúžilých hasičov.

Ministerstvo vnútra v reakcii na tvrdenia poslanca zdôraznilo, že je potrebné, aby dotknuté osoby požiadali sociálnu poisťovňu o výmeru starobného dôchodku a bude im vyrátaná spätne aj alikvotná čiastka za odslúžené roky v hasičskom zbore. "Z našej strany je posudzovaný každý prípad individuálne, tieto konania naďalej trvajú," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

 

Zároveň zdôraznila, že prechodnými ustanoveniami sa rezort snaží systém nastaviť čo najspravodlivejšie, pretože pri každej zmene zákonov, ktoré upravujú sociálne zabezpečenie, sa objaví skupina prijímateľov, ktorí sa do istej miery môžu považovať za znevýhodnených. Ani hasiči, ktorí ukončili služobný pomer pred 1. januárom 2008, nemali podľa ministerstva nárok na výsluhový dôchodok, keďže do roku 2008 odvádzali odvody do Sociálnej poisťovne a od januára 2008 prešli na špeciálny systém ako policajti, čiže nemohli poberať súbežne starobný dôchodok aj výsluhový dôchodok.

 

Sociálne zabezpečenie hasičov je od roku 2008 riešené v nezmenenej podobe, čiže hasiči, ktorí skončili služobný pomer v období od 1. januára 2008 do 31. decembra 2010 (prechodné obdobie, keď si bolo možné vybrať spôsob vyplatenia dôchodku, pozn. SITA), vedeli o takto nastavenom systéme, a to, že sa im vypláca výsluhový dôchodok do času, pokiaľ nepožiadajú o priznanie starobného alebo predčasného starobného dôchodku.

 

V prípade, že oň požiadali, vtedy im podľa ministerstva nárok na výsluhový dôchodok zanikol. Spomenutej dotknutej skupine popri starobnom alebo predčasnom starobnom dôchodku podľa ministerstva vzniká nárok na príplatok za štátnu službu k dôchodku. Situácia tak podľa ministerstva odzrkadľuje slobodné právo voľby, či chce byť bývalý príslušník záchranných zložiek poberateľom výsluhového dôchodku alebo starobného dôchodku spolu s príplatkom k dôchodku. Grendel však na ďalšej tlačovej besede v marci skonštatoval, že Sociálna poisťovňa zatiaľ vo veci nekonala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies