Výsledok konania so Šarapovovou padne možno už pred Wimbledonom

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 13:27 • 2 min
Výsledok konania so Šarapovovou padne možno už pred Wimbledonom

LAUSANNE - Antidopingové konanie s ruskou tenistkou Mariou Šarapovovou je už naplánované a výsledok možno bude známy pred tretím grandslamovým turnajom sezóny Wimbledonom na tráve v Londýne (27. júna - 10. júla).

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s novinármi to povedal prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty. Dodal však, že vyšetrovanie je nezávislé a on nepozná konkrétny termín vypočúvania. Vo všeobecnej rovine vyhlásil, že celá procedúra v takýchto prípadoch obvykle trvá 2 až 3 mesiace. Niekdajšiu jednotku svetového rebríčka predbežne suspendovali 8. marca do doriešenia záležitosti.

ITF 14. apríla tlačovou správou oznámila, že pri riešení dopingového prípadu Šarapovovej zohľadní odporúčania Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v súvislosti s látkou meldónium, ktorá pribudla na zoznam zakázaných s platnosťou od 1. januára 2016. ITF s poukázaním na dôvernosť konania nepridala žiadne detaily.

WADA 13. apríla informovala, že prípady s hladinou meldónia do 1 mikrogramu vo vzorke odobratej pred 1. marcom 2016 nemusí posudzovať ako porušenie pravidiel o užívaní zakázaných látok. Liek proti srdcovým ochoreniam vyvinutý za sovietskych čias v Lotyšsku zatiaľ inicioval viac ako 130 publikovaných prípadov, z nich približne 30 na účet ruských športovcov.

 

 

Vlna nepriaznivých výsledkov analýz však nastolila otázku, ako dlho účinná látka zostáva v ľudskom organizme. Väčšina pristihnutých sa totiž bráni tvrdením, že meldónium vysadili dávno pred začiatkom tohto kalendárneho roka. Viac svetla do problematiky by mali vniesť nové výskumy v akreditovaných laboratóriách.

Čerstvo už 29-ročná držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová 7. marca na tlačovej besede v Los Angeles priznala, že počas januárových melbournských grandslamových Australian Open mala pozitívny nález. Uviedla, že z nedbanlivosti nezaregistrovala zmenu a meldónium naďalej užívala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies