Výsledok gréckeho referenda môže byť veľmi tesný

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 12:08 • 2 min
Výsledok gréckeho referenda môže byť veľmi tesný

ATÉNY - Pomer síl medzi stúpencami a odporcami dohody s veriteľmi je pred nedeľňajším referendom v Grécku takmer vyrovnaný.

slovakia

left justify in out

Úsporné opatrenia, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc, v aktuálnom prieskume podporilo 47 % Grékov, proti bolo 43 %. Prieskum, ktorý narába so smerodajnou odchýlkou 3,1 %, uskutočnila agentúra GPO na vzorke tisíc ľudí. Výsledky zverejnil vo štvrtok portál euro2day.gr.


Ústup z konfrontačných pozícií naznačil aj prieskum, ktorý zverejnil v stredu grécky denník Efimerida ton Syntakton. Proti navrhovaným podmienkam pomoci sa v ňom vyslovilo 54 % Grékov a za 33 %. Medzi respondentmi, ktorí sa do prieskumu zapojili po nedeľňajšom rozhodnutí gréckej vlády o zatvorení bánk, však podiel odporcov dohody klesol na 46 % a podporilo ju 37 % voličov.


Grécko tento týždeň neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške 1,6 miliardy eur splatný k 30. júnu. K rovnakému dňu skončila aj platnosť úverového programu pre Grécko. Zostávajúce peniaze z ukončeného programu odmietajú veritelia uvoľniť dovtedy, kým sa s Aténami nedohodnú na nových podmienkach pomoci. Tie sú predmetom nedeľňajšieho referenda, pred ktorým vláda v Aténach vyzýva voličov, aby hlasovali proti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies