Výsledky volieb v Poľsku budú tesné

NETKY.SK • 13 Júl 2020, 08:16 • 2 min
Výsledky volieb v Poľsku budú tesné

VARŠAVA - Aj aktulizovaný takzvaný late poll z nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku, zverejnený v pondelok nadránom, naznačuje možné veľmi tesné víťazstvo úradujúceho prezidenta Andrzeja Dudu.

slovakia

left justify in out

Podľa late pollu spoločnosti Ipsos získal Duda 51 percent hlasov, zatiaľ čo jeho súper varšavský primátor Rafal Trzaskowski 49 percent.

 

Veľmi tesné výsledky

Štatistická odchýlka v uvedenom late polle predstavuje jedno percento, informovala agentúra DPA.

 

Aktualizovaný late poll vychádza z oficiálnych výsledkov z niektorých vybraných hlasovacích miestností a exit pollov - prieskumov medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností.

 

Podľa late pollu zverejneného okolo polnoci získal Duda 50,8 percenta hlasov a Trzaskowski 49,2 percenta. Prvý exit poll zverejnený po zatvorení hlasovacích miestností uvádzal pomer 50,4 ku 49,6 percenta hlasov v prospech Dudu.

 

 

Údaje z exit pollu signalizujú relatívne vysokú volebnú účasť na úrovni 68,9 percenta.

 

Oficiálne výsledky volieb budú zverejnené najskôr v pondelok večer, píše DPA.

 

Rekordná účasť voličov

Duda vyjadril presvedčenie, že konečné výsledky volieb potvrdia jeho víťazstvo. Uviedol, že účasť vo voľbách bola takmer 70 percent, čo by šlo o rekordnú účasť voličov od pádu komunistického režimu.

 

Jeho súper Trzaskowski takisto vyjadril presvedčenie, že zvíťazí. "Noc bude napätá, ale som si istý, že keď sa sčítajú hlasy, vyhráme," povedal Trzaskowski svojim stúpencom v parku neďaleko historického centra Varšavy, píše agentúra Reuters.

 

 

Ak by voľby vyhral Andrzej Duda, s ním spriaznená poľská vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) vedená Jaroslawom Kaczyňským by si upevnila pozíciu najmenej do roku 2023, keď sa budú konať najbližšie parlamentné voľby.

 

Ak by zvíťazil liberálne orientovaný Trzaskowski, mohol by ako prezident vetovať nezriedka sporné zákony presadzované vládnou stranou. Ako prezident by tiež mohol vniesť proeurópskejší tón do poľskej zahraničnej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona