ONLINE Výsledky Referenda: Hlasovanie je neplatné, účasť dosiahla len 21,41 percenta

NETKY.SK • 8 Február 2015, 17:45 • 2 min
ONLINE Výsledky Referenda: Hlasovanie je neplatné, účasť dosiahla len 21,41 percenta

BRATISLAVA - Referendum iniciované Aliancou za rodinu je neplatné. Po sčítaní hlasov zo všetkých 4942 okrskov dosiahla účasť len 21,41 percenta.

slovakia

left justify in out

17:32 -  Médiá označujú slovenské referendum za fiasko

Referendum o ochrane rodiny organizované na Slovensku si všímali aj zahraničné médiá. Rakúska vysielacia stanica ORF hovorí o kontroverznom referende za obmedzenie práv homosexuálov, ktoré "jasne zlyhalo". Nemecká stanica Deutsche Welle uvádza, že chabá účasť na ľudovom hlasovaní o sobášoch ľudí rovnakého pohlavia "nechala konzervatívcov sklamanými", hoci vo svojom boji nechcú poľaviť. Portál britskej BBC rovnako píše o referende o zákaze homosexuálnych manželstiev a poukazuje na neúspech pre nízku účasť. The Guardian uvádza, že zákaz manželstiev homosexuálov sa na Slovensku "nepodarilo zakonzervovať". České lidovky.cz upozorňujú na to, že iniciatívu zmaril bojkot a pripomínajú tiež, že Slovensko na rozdiel od iných krajín, ako napríklad Českej republiky, doteraz nezaviedlo ani registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Americký portál Global Post zhrnul, že celé hlasovanie bolo pre väčšinu obyvateľov Slovenska nezaujímavé. 

 

Referendum zaujalo aj ďalšie zahraničné médiá, ako napríklad americkú CNN, Wall Street Journal, čínsku Sin-chuu či panarabskú al-Džazíru. Všetky sa v zásade zhodujú, že išlo o fiasko. 

 

Referendum o ochrane rodiny je neplatné, keďže účasť na ňom bola 21,41 percenta a nepresiahla tak 50-percentnú hranicu. Na tlačovej besede to oznámila Ústredná komisia pre referendum SR. Hlasovať v sobotnom referende mohlo 4 411 529 ľudí, odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 944 209.

 

17:04 - Účasť 21,41 percenta je prepad, tvrdí František Mikloško

 

Referendová účasť 21,41 percenta je podľa bývalého politika Františka Mikloška prepad. „Som ale presvedčený, že toto referendum malo veľký význam a odkrylo niektoré problémy. Dotýkalo sa intímnych a súkromných stránok ľudí, ktorí sú inak sexuálne orientovaní. Význam malo aj preto, že k vážnym a citlivým otázkam sa vyjadrili aj cirkvi," vyhlásil dnes v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS.

 

Jeden z hovorcov Aliancie za rodinu Peter Kremský si myslí, že veľa ľudí v referende nehlasovalo pre znechutenie z politiky, z verejných vecí a aj preto, aby si o nich ostatní nemysleli, že chcú druhému zle. „Ľudia boli presvedčení, že aj keby išli na referendum, nič tým nezmenia. My sme hovorili o tom, aby ľudia prišli hlasovať, aby sa nezavádzali ideológie, ktoré sa tu objavujú,“ zhrnul hovorca. Ako uviedol, každý hľadá odpoveď na otázku, prečo ľudia neprišli v sobotu hlasovať. „Je logické, že sa nad tým zamýšľame. Je tu takmer milión ľudí, ktorí sa nebáli a povedali svoj názor a to je veľmi cenné," vyjadril sa Kremský. Podľa neho keby sa referendum stalo platným, upevnili by sa veľmi dôležité hodnoty, na ktorých stojí naša spoločnosť. Sú to hodnoty rodiny, manželstva a tiež sloboda jednotlivca povedať nie a mať posledné slovo pri výchove svojich detí. „Žiaľ, nezmenilo sa to, ale to ešte neznamená, že je koniec. Nie je koniec a veríme, že v tom budeme pokračovať,“ poznamenal s tým, že hlasy ľudí, ktorí prišli sú dôležité a nemôžeme sa tváriť, že tu nie sú. 

 

Z pohľadu výkonného riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka je referendum povzbudením. „Nikto nespochybňoval, že rodina a rodinné hodnoty sú pre Slovákov mimoriadne dôležité,“ podotkol v diskusnej relácii. Oficiálnou požiadavky LGBTI sú podľa neho momentálne registrované partnerstvá. „Bavíme sa o tých rodinách, ktoré reálne existujú, sú to páry, ktoré vychovávajú deti a z toho vyplývajú problémy, keďže minimálne jeden z partnerov alebo partneriek nemá žiadny právny vzťah k tomu dieťaťu," vysvetlil Macko. 

 

Sociologička Zora Bútorová si myslí, že sa treba pozrieť na výsledky referenda v širšom kontexte a nepozerať sa len na dve strany, ktoré stoja oproti sebe. „Treba sa pozrieť na charakter našej spoločnosti. Výsledok odráža, že naša spoločnosť je z hľadiska spôsobu, ako ľudia žijú v intímnych vzťahoch, veľmi rôzna. Okrem rodín, ktoré iniciátori zadefinovali v referendových otázkach, tu existuje viacero iných spôsobov spolužitia. Preto, keď hodnotíme vysokú neúčasť, tak by sme sa nemali pýtať len na to, ako ľudia prijímajú argumenty druhého tábora, ktorý bol zadefinovaný ako ľudia inej sexuálnej orientácie. Mali by sme sa pýtať aj na to, či otázky, ktoré boli položené, vyhovujú veľkej väčšine dospelých občanov, z ktorých veľká časť nežije v manželskom spolužití," objasnila Bútorová. 

 

14:15 - LGBTI aktivisti prijali výsledok s úľavou 

LGBTI aktivisti z viacerých organizácií prijali výsledok referenda o ochrane rodiny s úľavou. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. V sobotu 7. februára prišlo na referendové otázky odpovedať 21,41 percenta oprávnených voličov. Zároveň dúfajú, že sa bude o téme právneho uznania párov rovnakého pohlavia diskutovať. "Výsledok referenda je povzbudením. Ukazuje sa, že hrozba, ktorú organizátori referenda prezentovali, sa ukázala ako mylná a väčšina Slovákov sa s ňou nestotožňuje,“ povedal.

 

Ako doplnila Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť, kampaň Aliancie za rodinu im určitým spôsobom pomohla. „No možno by som to nenazvala ako pomoc, ale za posledných 25 rokov sa nikdy v takom meradle neotvorila taká diskusia o homosexuáloch ako teraz,“ povedala. Ako pokračovala, ak niečo pozitívne kampaň aliancie priniesla, bolo to práve toto. Téma právneho uznania párov rovnakého pohlavia však nie je podľa Martina Macka horúcim zemiakom, ktorý si budú politici prehadzovať a odkladať do budúcna. „Práve teraz je čas na riešenie,“ poznamenal. Ako povedala Jablonická Zezulová, „nebudeme sa však tváriť, že spoločnosť nie je po referende polarizovaná.“ Aktivisti chcú aj tým, ktorí na otázky odpovedali ´áno´ odkázať, že LGBTI rodiny nepredstavujú žiadne ohrozenie a medzi nimi a majoritou nie je žiadny rozdiel. „Sme pripravení na verejnú diskusiu,“ doplnila. 

 

Po neplatnom referende o ochrane rodiny majú LGBTI aktivisti viacero plánov. Jednak by chceli iniciovať stretnutie výboru pre práva LGBTI osôb pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Takisto však pripravujú i výskum, ktorým chcú naštartovať verejnú diskusiu. Chcú ním ukázať, o čo LGBTI ľuďom ide. Ako vysvetlil Andrej Kuruc zo združenia NoMantinels, výskum sa bude venovať životu párov rovnakého pohlavia, pričom práve osobné príbehy párov sa javia ako kľúčové v tom, aby ľudia pochopili, aké majú tieto páry problémy. „Verejnú diskusiu budeme stavať na reálnych problémoch a veríme, že príde k právnemu uznaniu párov rovnakého pohlavia,...loptička je na strane politikov,“ povedal. Výskum bude podľa jeho slov kvalitatívny aj kvantitatívny, no nepredpokladá, že bude reprezentatívny, pretože na Slovensku stále nie je taká situácia, že chcú ľudia hovoriť o svojich vzťahoch. 

 

Diskusia o LGBTI téme bude podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť o tom, čo je priechodné a čo môže byť kompromisom. „Diskusia bude od toho nič, čo je teraz, až po súhrn práv manželov,“ poznamenal s tým, že jedinou možnosťou po novele ústavy z minulého roku je uznať registrované partnerstvá. „Ide nám o to, že demokraciu, v ktorej žijeme, chceme posilniť a chceme dať LGBTI ľuďom možnosť voľby, aby mohli tento inštitút využiť,“ vysvetlila Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora. Psychická pohoda ľudí a pocit bezpečia v spoločnosti priamo súvisia s atmosférou v spoločnosti, pričom všetkým nám záleží na tom, aby sme sa cítili bezpečne. „Chcem apelovať nielen na ľudí z LGBTI komunity, aby pokračovali v diskusiách, ktoré začali, verejne či individuálne, vo veľkých mestách či malých dedinách, aby sme vysvetlili, že si ctíme rovnaké hodnoty ako väčšinová spoločnosť, a teda hodnoty lásky, dôvery, rodiny či záväzku,“ uzavrela s tým, že pevne verí, že si budeme v budúcnosti viac rozumieť a zistíme, že je oveľa viac vecí, ktoré nás spájajú, ako tých, ktoré nás rozdeľujú. 

 

Referendum o ochrane rodiny je neplatné, účasť na ňom bola 21,41 percenta. Keďže nepresiahla hranicu 50 percent, plebiscit je neplatný. Podľa oficiálnych výsledkov hlasovať v sobotnom referende mohlo 4 411 529 ľudí, hlasovacie lístky vydali 944 674 občanom. Odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 944 209. 

 

Na prvú otázku referenda: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?" kladne odpovedalo 94,5 percenta ľudí. Na druhú otázku: "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" odpovedalo kladne 92,43 percenta ľudí a na tretiu otázku so znením: "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?" odpovedalo súhlasne 90,32 percenta ľudí. 

 

13:46 - Referendum podľa TIP rozdeľovalo Slovensko, SKOK hovorí o potrebe zmierenia

Slovensko podľa mimoparlamentnej strany TIP potrebuje spoluprácu a nie napätie ako počas kampane pred referendom o ochrane rodiny. "Referendum rozdeľovalo Slovensko a jeho výsledky ukázali, že voliči túto tému odmietli," povedal šéf strany Tomáš Hudec.
      

Strana verí, že výsledky referenda budú dostatočným signálom pre politikov, aby sa zaoberali riešeniami, ktoré slovenským rodinám skutočne pomôžu. "Slovensko potrebuje spoluprácu a nie napätie, také, ako počas referendovej kampane," doplnil Hudec.
      

Podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) treba po nenávistnej kampani zmieriť krajinu, čomu má pomôcť aj odluka cirkví od štátu. "Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť," povedal predseda prípravného výboru strany Juraj Miškov s tým, že výsledok preto hodnotí pozitívne.
      

Tvrdí, že Slovensko potrebuje prijať moderné reformy, ktoré sú v ostatných krajinách bežné. SKOK už ohlásil kampaň za odluku cirkví od štátu. Do pracovnej parlamentnej skupiny sa podľa poslanca Daniela Krajcera prihlásili všetky parlamentné strany, okrem Smer-SD a SaS. Krajcer diskusie o odluke cirkví začal už ako minister kultúry za vlády Ivety Radičovej.

 

13:45 - Ľudia odmietli nenávisť a netolerantnosť, povedal Miškov

Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť, vybrali si jasnú cestu do 21. storočia, namiesto návratu do storočia minulého, skonštatoval predseda prípravného výboru, vznikajúcej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) Juraj Miškov. „Slovensko ukázalo, že má rozum aj srdce a chce byť modernou krajinou,“ dodal v stanovisku k výsledku referenda. Výsledok referenda by podľa Miškova mali považovať za signál, že politicky ladenú kampaň, postavenú na nenávisti a útokoch na menšinové skupiny ľudí Slovensko odmietlo.

 

Za najdôležitejšie po referende považuje vznikajúca strana SKOK! potrebu zmieriť krajinu po nenávistnej kampani. „Kampaň za referendum priniesla mnoho sklamaní, útokov, a nenávisti. Rozdelila spoločnosť a zanechala v nej jazvu. Najväčšiu vinu na tom nesú práve organizátori referenda,“ zdôrazňuje Miškov. Zároveň dodal, že prehra ultrakonzervatívnych síl v referende neznamená, že ich na Slovensku môžeme vytláčať do kúta. „Referendum bolo nesprávne zo svojej podstaty. Vyjadrovalo strach, ktorí majú niektorí silno konzervatívni ľudia z moderného sveta. Aj s nimi treba komunikovať, a nie vytláčať ich do kúta, ukázať im, že moderný a tolerantný svet im ich hodnoty neberie a môžu podľa nich ďalej sami žiť,“ hovorí Miškov. 

 

Slovensko zároveň potrebuje prijať moderné reformy, ktoré sú v ostatných krajinách bežné. SKOK! už ohlásil kampaň za odluku cirkví od štátu. "Petícia, ktorú strana SKOK! iniciovala na svojej stránke www.odluka.sk, dosiahla len za prvý deň tisíce podpisov,“ hovorí poslanec Daniel Krajcer. Diskusie o odluke cirkví začal už ako minister kultúry za vlády Ivety Radičovej. 

 

„Počas posledných dvoch rokov som sa stretol s predstaviteľmi všetkých cirkví na Slovensku a predstavil im náš model, založený na financovaní cirkví cez daňové asignácie. Nikto z nich náš návrh neodmietol, čo ma napĺňa nádejou, že 25 rokov od nežnej revolúcie dosiahneme splnenie aj tejto požiadavky z novembra 1989,“ dodáva Krajcer.

 

13:11 - Podľa liberálov je čas na diskusiu o zmluvách s Vatikánom

Po sobotňajšom neúspešnom referende nastal čas na diskusiu o otvorení zmlúv s Vatikánom a o systémovej odluke cirkvi od štátu. Na dnešnej tlačovej besede to zdôraznil poslanec liberálnej strany Sloboda a Solidarita Martin Poliačik. Rozprávať iba o finančnej odluke už nestačí. „Minimálne by sa mal zúžiť rozsah privilégií priznaný katolíckej cirkvi tak, aby na Slovensku existovala pluralita názorov, liberálna demokracia a aby jeden svetonázor a jeho praktizovanie nestáli nad ostatnými,“ dodal. Poliačik zdôraznil, že vyzvú vládu, aby do takých rokovaní s Vatikánom vstúpila. Liberáli majú vypracovaný právny názor odborníka na medzinárodné právo Jakuba Mačáka, ktorý učí na University of Exeter vo Veľkej Británii, že možnosť odstúpiť jednostanne od Vatikánskych zmlúv je veľmi malá, blíži sa k nule. Jediná možnosť na zmenu je vstúpiť do rokovaní s Vatikánom.

 

Predseda strany SaS a europoslanec Richard Sulík zdôraznil, že výsledok referenda o rodine je prehrou organizátorov. Prinieslo však podľa neho štyri poznatky, a to, že Slováci majú dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať a kde je rozumnejšie sa zdržať. Ďalším poznatkom je podľa neho to, že občania maďarskej národnosti tento plebiscit viac-menej kompletne odignorovali. Príjemným poznatkom je podľa Sulíka aj to, že elity tiež referendum odignorovali. Povedali, že nie je správne zneužitie inštitútu priamej demokracie, dodal. Referendum podľa šéfa liberálov ukázalo aj to, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. To je tiež dobrá správa a je tu teda teraz čas otvoriť poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu, doplnil.

 

12:58 -  Smer nemá dôvod komentovať túto občiansku iniciatívu

Strana Smer-SD svojím postojom prejavila úctu k inštitútu referenda a je presvedčená, že ho Slovensko môže v životne dôležitých situáciách potrebovať. "Pokiaľ ide o výsledok aktuálneho ľudového hlasovania, Smer-SD rešpektuje voličov, ktorí sa na ňom zúčastnili, ako aj tých, ktorí sa na ňom nezúčastnili a nemá dôvod komentovať túto občiansku iniciatívu," uviedol v stanovisku premiér a predseda strany Smer Robert Fico.

 

Referendum o ochrane rodiny je neplatné, účasť na ňom bola 21,41 percenta. Keďže nepresiahla hranicu 50 percent, plebiscit je neplatný. Podľa oficiálnych výsledkov hlasovať v sobotnom referende mohlo 4 411 529 ľudí, hlasovacie lístky vydali 944 674 občanom. Odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 944 209. 

 

Na prvú otázku referenda: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?" kladne odpovedalo 94,5 percenta ľudí. Na druhú otázku: "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" odpovedalo kladne 92,43 percenta ľudí a na tretiu otázku so znením: "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?" odpovedalo súhlasne 90,32 percenta ľudí.

 

12:45 - Nastavenie kampane odradilo ľudí od účasti na referende

Nastavenie kampane pred referendom o ochrane rodiny vo viacerých médiách podľa kresťanských demokratov odradilo mnohých občanov od účasti. "KDH ďakuje všetkým, ktorí v referende o rodine prišli a vyjadrili svoj názor na dôležité otázky," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.
      

Avizoval, že pre KDH sa úsilie o lepšie prorodinné prostredie referendom ani nezačalo, ani nekončí. "Rodina, práca a spravodlivosť sú základnými programovými prioritami kresťanskej demokracie. KDH bude v tomto úsilí pokračovať aj naďalej," povedal Figeľ.
      

Referendum pomohlo podľa jeho slov posunúť rodinu do centra spoločenskej diskusie a záujmu. "Konštruktívna diskusia a zodpovedné postoje pre to, čo Slovensko v oblasti rodinnej politiky potrebuje, je pozvaním k politike formovanej na báze hodnôt a programu. K takejto spolupráci sa KDH kontinuálne hlási a pozýva k nej každého, komu na rodine skutočne záleží," zhrnul Figeľ.

 

12:35 - Vládnuca KDNP vyjadrila spokojnosť s výsledkom referenda o rodine v SR

Maďarská Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorá vládne v bloku so stranou Fidesz, vyjadrila dnes spokojnosť s tým, že v sobotňajšom referende o ochrane rodiny na Slovensku zvíťazili kladné odpovede na položené otázky.
      

Predseda KDNP Zsolt Semjén vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI uviedol, že Slováci potvrdili svoju zaviazanosť k spoločným kresťanským hodnotám a deklarovali, že nepodporujú abnormálne veci.
      

Semjén zdôraznil, že názory voličov odzrkadlili to, čo je v Maďarsku o ochrane rodiny zakotvené v ústave.
      

MTI pripomenula, že výrazná väčšina voličov v ľudovom hlasovaní iniciovanom Alianciou za rodinu odpovedala na otázky plebiscitu o ochrane rodiny kladne. Pri účasti 21,4 percenta oprávnených voličov však referendum nebolo platné.
 

12:12 - Ábel: Referendum bolo pokojné, v teréne sme mali asi 5700 policajtov

Priebeh sobotného (7.2.) referenda bol z pohľadu polície pokojný. Muži zákona zaznamenali počas všeľudového hlasovania iba dva podnety. V uliciach hliadkovalo približne 5700 policajtov. Na dnešnom vyhlásení oficiálnych výsledkov referenda o tom informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.
      

"Priebeh z nášho pohľadu bol veľmi pokojný, bez akýchkoľvek významnejších rušivých momentov. Keď porovnám len posledné voľby do samospráv, kde polícia riešila vyše 400 podaní, tak aj tieto čísla nám dávajú obraz, ako vlastne referendum prebehlo," uviedol Ábel. Prvý podnet zo soboty kvalifikovala polícia ako priestupok, k druhému sa ešte zisťujú informácie. Pred samotným konaním plebiscitu prišlo na políciu šesť podaní. V troch prípadoch išlo o podozrenie z trestného činu. V jednom prípade bolo začaté aj trestné stíhanie pre nebezpečné vyhrážanie.
      

Na hlasovaní v referende sa zúčastnili aj podozriví v celách predbežného zadržania. Zo 62 osôb využilo právo hlasovať 11 z nich. Počas soboty polícia predviedla 39 osôb, z nich sa na hlasovaní zúčastnilo tiež 11.

 

10:55 - Hlasujúci v referende ukázali svoju zodpovednosť

Hlasujúci v referende o ochrane rodiny ukázali podľa národniarov svoju zodpovednosť. "Poďakovať treba tým, ktorí na referendové otázky odpovedali trikrát áno, pretože podporili hodnoty tradičnej rodiny bez toho, aby urážali či znevažovali nejaké skupiny. Poďakovať však treba aj tým, ktorí odpovedali "nie“, pretože to je vyjadrenie názoru a využitie svojho najdemokratickejšieho práva angažovať sa vo veciach verejných v ľudovom hlasovaní," povedal šéf SNS Andrej Danko.
      

Poukázal na to, že politici a verejní činitelia, ktorí otvorene nabádali na neúčasť a sami sa na hlasovaní nezúčastnili, ukázali nezodpovednosť a dehonestáciu systému demokratických mechanizmov riadiacich krajinu. Spoločnosť tak podľa jeho slov mohla vidieť takmer v priamom prenose lavírovanie a neochotu otvorene vyjadriť názor. 
      

"V každom prípade nás teší, že z viac ako 900.000 zúčastnených voličov približne 90 percent odpovedalo na referendové otázky trikrát áno. Je to dôkaz, že veľkej časti slovenskej spoločnosti nie je ľahostajný osud rodiny a osud detí," skonštatoval Danko.
      

Pre SNS je otázka možnej adopcie deti principiálnou záležitosťou. "Referendum otvorilo tabuizovanú tému, ktorú politici alibisticky a potichu ignorujú, a čo je horšie – nenápadne a cielene sa dostáva do nášho právneho systému. Teší nás, že turbulencie okolo referenda otvorili diskusiu o hodnotových veciach v našej spoločnosti. Tá diskusia je prepotrebná a zostáva len dúfať, že bude pokračovať v odbornom duchu aj po uzatvorení volebných miestností," zhrnul Danko.

 

10:46 - Návrhy aliancie neprijali ani všetci konzervatívci

Aliancia za rodinu uchopila problematiku rodiny tak, že ani konzervatívna slovenská spoločnosť nebola dostatočne vnímavá k ich návrhom, konštatoval pre agentúru SITA politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho musí byť aliancia sklamaná z účasti na referende. „Svedčí to o tom, že to, ako uchopili iniciátori referenda dôležitosť tejto témy, v ich podaní ľudí neoslovilo,“ dodal. Extrémne nízku účasť pripisuje aj tomu, že politické strany sa v podstate na referendovej kampani nepodieľali, nevstupovali do debaty a nemobilizovali ľudí. Pre tých, čo presadzujú myšlienku rozširovania možností ľudských práv dopadlo referendum pozitívne, keďže nedošlo k naplneniu jeho zámerov, dodal.

 

Iniciátori referenda v kampani zdôrazňovali tradičný charakter rodiny, nezaznievali nijaké iné argumenty. Pri výstupoch z opačných pozícii sa výraznejšie prejavovala obhajoba vlastných záujmov. Väčšinová časť verejnosti sa do takto postavenej debaty nezapájala, konštatoval Mesežnikov. To podľa neho potvrdzuje, že najhoršia možnosť, ako rozvinúť verejnú debatu na dôležité témy, je dať ju do kontextu s referendom. Je pokrytectvo tvrdiť, že referendová kampaň pomôže debate. Referendová kampaň je o mobilizácii a nie o hľadaní riešení, vyhlásil. 

 

Každé referendum je v podstate prieskum verejnej mienky zaplatený za štátne peniaze. Nemôžeme to ale obmedziť iba na finančnú stránku, keďže referendom sa dá rozhodovať o dôležitých otázkach a dvakrát sa tak aj stalo. V prípade referenda o vstupe do Európskej únie a zmareného referenda o priamej voľbe prezidenta. Politológ pripomenul, že na referendum ide pomerne veľká suma a aj to, že v súčasnosti v spoločnosti treba riešiť dôležitejšie otázky.

 

10:33 - Inštitút ľudských práv víta jeho výsledky

Inštitút ľudských práv (IĽP) víta výsledky referenda o rodine. Ako agentúru SITA informoval Peter Weisenbacher z IĽP, neplatnosť referenda na základe nízkej účasti dokazuje, že občania Slovenskej republiky podporujú práva LGBT menšiny a cesta k postupnému zrovnoprávneniu je otvorená. „Bojkotovaním referenda 79 percent ľudí jasne vyjadrilo, že nezdieľajú názory jeho iniciátorov a nevidia v zrovnoprávňovaní LGBT menšiny žiadne riziko pre seba ani svoje rodiny. Pre iniciátorov je to obrovský debakel, toto fiasko však všetci zaplatíme z našich daní, bolo by preto vhodné, aby toto hlasovanie viedlo aj k niečomu pozitívnemu,“ vyhlásila programová riaditeľka IĽP Alena Krempaská krátko po zverejnení výsledkov.

 

„V zmysle jasných výsledkov referenda a toho, čo povedal premiér Fico, vyzývame vládu, aby začala proces legislatívnych zmien v oblasti zrovnoprávňovania párov rovnakého pohlavia žijúcich v jednej domácnosti. Konkrétne legislatívne návrhy zo strany mimovládnych organizácií sú k dispozícii," komentoval výsledky právnik IĽP Daniel Grejták. 

 

Premiér Robert Fico povedal vo štvrtok v NR SR na Hodine otázok, že povinnosťou vlády je uľahčiť párom rovnakého pohlavia praktické stránky života. Minuloročný dodatok ústavy nemôže podľa neho brániť tomu, aby sa nemohli riešiť otázky súvisiace so spolužitím osôb rovnakého pohlavia, ako je prístup k zdravotnej dokumentácii či dedičské konanie. Podobne sa vyjadril aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a zdôraznil, že Slovensko by sa malo pohnúť dopredu podľa príkladu západných krajín a začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách. 

 

Aliancii za rodinu pôvodne chcela uskutočniť referendum so štyrmi otázkami. Ústavný súd ale umožnil referendum len s troma otázkami. Otázka týkajúca sa uznania, registrácie či evidovania životného spoločenstva pred verejnou autoritou bola označená za protiústavnú, pretože sa týka základných ľudských práv a slobôd. 

 

Referendum o ochrane rodiny je neplatné, účasť na ňom bola 21,41 percenta. Keďže neprekročila hranicu 50 percent, plebiscit je neplatný. Na tlačovej besede to dnes oznámila Ústredná komisia pre referendum SR.

 

10:33 - Nízka účasť v referende je prekvapením

 Za prekvapujúco nízku označili účasť v sobotňajšom (7.2.) referende politológovia Michal Horský a Rastislav Tóth.
      

Aj ôsme referendum v novodobej histórii Slovenska je neplatné, k urnám prišlo 21,4 percenta oprávnených voličov. „Skutočne sa očakávalo, že tak masívna kampaň a tak emotívne vypätie privedie tretinu občanov k referendovej urne. Nestalo sa tak,“ komentoval účasť Horský.
      

Organizátori referenda z jeho pohľadu urobili niekoľko hrubých marketingových chýb. „Predovšetkým, do očí bila netransparentnosť angažovania sa cirkvi a pokus skryť sa za síce mohutné ramená, ale s malou autoritou Aliancie za rodinu a jej lídra pána Chromíka,“ vysvetlil politológ.
      

Vyjadrenia organizátorov plebiscitu, ktorí aj napriek jeho neplatnosti hovoria o úspechu, Horský vníma ako snahu „pokúsiť sa reinterpretovať praktický debakel celej akcie na pomyselné víťazstvo“.
      

„Celá spoločnosť si musí premyslieť, akým spôsobom zvýšiť transparentný podiel cirkevných predstaviteľov na verejnom živote krajiny, ale aj akým právnym spôsobom upraviť životné podmienky sexuálnych menšín,“ menoval politológ možné úlohy do budúcnosti v tejto súvislosti.
      

Horský sa domnieva, že výsledky referenda môžu mať „mimoriadny vplyv“ na politickú scénu formujúcu sa pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.
     

 Politológ Rastislav Tóth rovnako očakával vyššiu účasť v referende. „Fakt je, že v posledných dňoch sa často objavili miniľudkovia – politici malých strán, ktorí si chceli uzurpovať ono referendum, a to ľudí odradí, pretože v tej chvíli už nešlo vlastne o podstatu, ale o to, či budú podporovať tieto malé strany. Ako keby také malé voľby, a to nie je dobre,“ hľadá jednu z možných príčin nezáujmu ľudí. 
      

Tóth je však presvedčený, že v tomto prípade za neúspechom referenda nemožno vidieť ani tak jeho obsah, ale dlhodobo malú vôľu politikov podporovať tento inštitút a neochotu ľudí sa na ňom zúčastňovať. 
      

„Politici dlhé roky presviedčajú občanov, že referendum je zbytočná záležitosť, že aj tak sa ním nemusia riadiť, čo je síce pravda, ale je to antidemokratická myšlienka. Viditeľne však funguje spoľahlivo,“ uzavrel.

10:02 - Účasť na referende je podľa KBS dôvodom na zamyslenie

Skutočnosť, že sa na referende o ochrane rodiny nezúčastnilo aspoň 50 percent oprávnených voličov, je podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) "bezpochyby dôvodom na analýzu a zamyslenie". KBS verí, že starostlivosť o rodinu zostane aj naďalej dôležitou témou pre verejný život i spoločnosť.
      

KBS referendu vyjadrila svoju podporu. Zúčastneným sa v stanovisku na svojom webe poďakovala, rovnako aj Aliancii za rodinu, dobrovoľníkom, štátnym predstaviteľom a predstaviteľom politických strán, ktorí referendum podporili.
      

"Opakovane povzbudzujeme k vzájomnej úcte voči všetkým ľuďom a ku konkrétnej pomoci rodinám v našom okolí. Veríme, že starostlivosť o rodiny zostane aj naďalej dôležitou témou pre verejný život i pre celú našu spoločnosť," uvádza KBS v stanovisku.

 

09:41 - Neúspešné referendum je krok smerom k prijatiu novej legislatívy

Amnesty International Slovensko (AIS) privítala výsledok referenda o ochrane rodiny. Otvorený priestor diskusie je podľa organizácie potrebné využiť na vytvorenie progresívnych návrhov na zmenu v oblasti práv LGBTI ľudí na Slovensku.
      

Výsledok referenda vníma AIS ako prejav postoja občanov k ochrane ľudských práv na Slovensku. "Tento postoj ukázal, že ľuďom u nás záleží na tom, aby každý mal tie isté práva, ako sú právo na rodinu a právo na osvojenie si detí. Vnímame to ako pozitívny krok na pokračovanie začatej diskusie o tom, akým spôsobom realizovať a napĺňať práva LGBTI ľudí,“ povedala Jana Malovičová, riaditeľka Amnesty International Slovensko. 
      

AIS poukazuje, že vláda vlani prijala reštriktívnu zmenu ústavného zákona, ktorá definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. "Slovensko by nemalo ďalej prijímať podobné zákony. Je teraz potrebné prijať legislatívu, ktorá nebude v rozpore s medzinárodným právom a právom Európskej únie v oblasti ľudských práv," doplnila Malovičová.
      

AIS pripomína, že väčšina európskych krajín presadzuje ľudskoprávne normy, ktoré sú vyjadrením rovnosti všetkých. Manželstvá rovnakého pohlavia legalizovalo 12 krajín Európy a viac ako 20 povolilo registrované partnerstvá. "Výsledok referenda potvrdil smer, ktorým sa chce spoločnosť u nás vydať. Slovensko vyjadrilo názor, že nechce ďalej podporovať diskrimináciu LGBTI ľudí, ale chce vytvárať spoločnosť, ktorá rešpektuje a zabezpečuje rovnaké práva pre všetkých," zhrnula Malovičová.

 

11:02 - Hlasovanie je neplatné, účasť dosiahla len 21,41 percenta

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré dnes zverejnila Ústredná komisia pre referendum (UKR). Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.
      

"Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Keďže nebola splnená prvá podmienka, Ústredná komisia pre referendum konštatuje, že výsledky referenda nie sú platné," uviedol dnes predseda UKR Peter Mach (KDH).
      

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,50 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 92,43 percenta hlasujúcich a k tomu, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania, sa priklonilo 90,32 percenta občanov.
     

Na referende sa v sobotu (7. 2.) zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.
      

"Vyhodnotili sme všetci zúčastnení priebeh celého referenda ako mimoriadne pokojný oproti priebehom volieb, tých podnetov bolo naozaj minimum," informoval prvý podpredseda UKR Martin Poliačik (SaS). Referendová komisia zaznamenala počas sobotného hlasovanie celkovo deväť sťažností.
      

Podľa Poliačika najviac rezonovali podnety, ktoré upozorňovali, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. Takýto prípad sa vyskytol napríklad na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasovalo. Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach. Počas referenda sa totiž vyskytli prípady, keď v zoznamoch voličov figurovali osoby, ktoré už nežili.
      

Podarilo sa taktiež zamedziť viacnásobnému hlasovaniu a otestovať tak systém preverovania totožnosti a bydliska ľudí, ktorí prichádzajú hlasovať s pasom. "Už sa nemôže stať, že človek, ktorý príde hlasovať s pasom a tvrdí, že nemá trvalé bydlisko na území SR, mohol hlasovať viacnásobne tak, ako sa to stalo v minulosti," dodal Poliačik.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona