Výsledky predčasných austrálskych volieb budú známe až koncom budúceho týždňa

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 10:37 • 2 min
Výsledky predčasných austrálskych volieb budú známe až koncom budúceho týždňa

CANBERRA - Austrálčania si zrejme budú musieť počkať na výsledky sobotňajších predčasných parlamentných volieb až do konca nasledujúceho týždňa po tom, ako mimoriadne tesné výsledky hlasovania nastolili možnosť, že ani jedna zo strán nebude mať v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu kresiel.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Jeho rozhodnutie vypísať ojedinelé predčasné voľby sa podľa agentúry AP pravdepodobne nestretlo s úspechom. 


Turnbull sa spolieha na to, že väčšinovú vládu sa podarí zachovať vďaka hlasovacím lístkom posielaným poštou. "Som si istý, že väčšinová koalícia bude po týchto voľbách opäť realitou, musíme si však počkať na koniec sčítavania hlasov, čo môže trvať niekoľko dní, pravdepodobne do konca nasledujúceho týždňa," vyhlásil Turnbull.


Politické strany potrebujú na sformovanie novej vlády obsadiť v dolnej komore parlamentu najmenej 76 kresiel. Za predpokladu, že výsledky hlasovania budú tesné, do úvahy pripadajú dve možnosti: Turnbullova koalícia zvíťazí s najtesnejším náskokom alebo dôjde k situácii, keď ani jedna zo strán nebude mať v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu kresiel.


Situácie, keď v austrálskom parlamente nemala absolútne zastúpenie ani jedna strana, sa od roku 1940 vyskytli len dvakrát - naposledy v roku 2010, keď vládnuca Labouristická strana vtedajšej premiérky Julie Gillardovej bola nútená uzavrieť alianciu so Zelenými a troma nezávislými poslancami, aby tak mohla vzniknúť krehká menšinová vláda.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies