Výsledky kontrol v Tatrách naďalej potvrdzujú výskyt vydry riečnej

NETKY.SK • 11 November 2016, 10:23 • 2 min
Výsledky kontrol v Tatrách naďalej potvrdzujú výskyt vydry riečnej

POPRAD – Aj výsledky zatiaľ posledných kontrol vodných tokov na území Správy Tatranského národného parku (TANAP) potvrdzujú výskyt vydry riečnej na takmer všetkých významnejších vodných tokoch.

slovakia

left justify in out

Takéto výsledky sú podľa riaditeľa Správy TANAPu Pavla Majka potešujúce, keďže počet vydry riečnej je priamo závislý od stavu a kvality vodného prostredia. „Vydra riečna patrí bezpochyby medzi indikátorov prírodnej zachovalosti vodných tokov. Jej prítomnosť na zamrznutom vodnom toku prezradia hlavne jej stopy alebo trus, ktorý je väčšinou riedky a tmavo sfarbený,“ informoval.

 

Vydra riečna je životu vo vodnom prostredí dokonale prispôsobená. Ako uviedol Majko, jej potravu v tatranských podmienkach, počas zimných mesiacov, tvoria prevažne pstruhy, hlaváče a zimujúce skokany. Vydru ohrozujú podľa pracovníkov Správy TANAPu zásahy do vodných tokov, regulácia brehov, výstavba malých vodných elektrární, nezabezpečené objekty s chovom rýb, ale aj kolízie s autami. Viackrát boli podľa ochranárov ich stopy nájdené aj mimo vodných tokov, napríklad aj v pásme lesa. „Vydry tiež sporadicky navštevujú tatranské plesá. Za potravou pravidelne prichádzajú zo Studeného potoka do plieska Maras na Zverovke v Západných Tatrách, ktoré je významným liahniskom skokanov hnedých,“ informovala v minulosti Správa TANAPu.

 

Účelom pravidelných kontrol vodných tokov, ktoré vykonávajú terénni pracovníci Správy TANAPu, je aktuálne posúdenie ich stavu, zisťovanie nepovolených zásahov do vodných tokov a brehových porastov a monitoring fauny. „O kvalite vodného toku veľa napovie aj výskyt a počet živočíšnych druhov, ktoré sú na vodné toky spôsobom života naviazané, okrem vydry, je to napríklad vodnár potočný, rybárik riečny alebo bocian čierny,“ uviedol riaditeľ Správy TANAPu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies