Výsledky eurovolieb: Europoslancov volilo iba 13,05 % ľudí, sme najhorší v EÚ!

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:10 • 2 min
Výsledky eurovolieb: Europoslancov volilo iba 13,05 % ľudí, sme najhorší v EÚ!

BRATISLAVA - V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

slovakia

left justify in out

13:56 - Sulík je presvedčený, že bude stíhať aj Brusel, aj šéfovať strane

Richard Sulík bude šéfovať strane SaS určite do roku 2017. Dovtedy má totiž mandát a vzdať sa ho nemieni ani potom, čo bol zvolený za europoslanca a pracovať bude mimo Slovenska v Bruseli.
      

"Nemám obavy, že by som niečo nestíhal. Do Bruselu sa nesťahujem, budem tam tráviť potrebný čas. A som hlboko presvedčený, že prácu predsedu strany budem stíhať," povedal pre TASR Sulík.
      

Na otázku, či bude v roku 2017 opäť kandidovať na predsedu, alebo ho niekto nahradí, odvetil, že je to ešte príliš ďaleko. Nepriamo však pripustil, že ho môže niekto nahradiť. "Nechcem sa dožiť toho, že strana zanikne s jej zakladateľom," poznamenal.

 

img

 

13:41 - Most-Híd je s jedným poslancom spokojný, účasť hodnotí ako neúspech

Strana Most-Híd dosiahla v eurovoľbách svoj cieľ, a to mať aspoň jedného europoslanca. Z tohto pohľadu hodnotí eurovoľby pozitívne. Inak to vidí v prípade rekordne nízkej volebnej účasti. "Z pohľadu slovenskej politiky hodnotíme voľby ako neúspech. 13-percentná volebná účasť sa nedá ani inak hodnotiť," povedal predseda strany Béla Bugár po zverejnení oficiálnych výsledkov sobotňajšieho hlasovania (24.5.).

      

Pripustil, že očakával vyššiu volebnú účasť aj lepšie percentuálne výsledky. "Musíme sa vo vnútri strany pozrieť veľmi otvorene a konštruktívne na to, čo bránilo tomu, okrem nízkej účasti, aby sme dosiahli ešte lepší výsledok," uviedol. Je rád, že strana vďaka svojmu europoslancovi Józsefovi Nagyovi posilní v EP frakciu európskych ľudovcov (EPP). Aj vďaka nám má slovenská pravica v Európskom parlamente silnejšie zastúpenie. Bugár zároveň poďakoval všetkým kandidátom strany za ich prácu.

 

József Nagy

img

 

13:00 - Slovensko bude mať v europarlamente len tri ženy

Desať ku trom, v takom pomere si rozdelia kreslá v Európskom parlamente (EP) slovenskí europoslanci a europoslankyne. Pomer vychádza v prospech mužov. Slovensko teda bude mať v Bruseli iba tri ženy - Moniku Flašíkovú Beňovú (Smer-SD), Annu Záborskú (KDH) a Janu Žitňanskú (Nova, KDS, OKS).

 

img

 

img

 

img

 

Ostatných desať miest v europarlamente obsadia muži - Maroš Šefčovič, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS) a Pál Csáky (SMK).

 

Flašíková Beňová, Záborská, Zala, Maňka, Mikolášik a Kukan pôsobili ako poslanci v EP aj doteraz. Šefčovič, Žitňanská, Škripek, Nagy, Sulík, Štefanec a Csáky si kreslo europoslancov vyskúšajú prvýkrát. Šefčovič pôsobil dosiaľ ako eurokomisár, chcel by v tom pokračovať.

 

11:53 - Lipšic: Eurovoľby ukázali, že s NOVOU treba počítať

Voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých koalícia NOVA, ODS a KDS získala jeden poslanecký mandát, podľa lídra strany Daniela Lipšica ukázali, že so stranou NOVA treba počítať. „Sme prvou stranou, ktorá uspela v eurovoľbách predtým, ako prešla parlamentnými voľbami,“ povedal dnes pred novinármi Lipšic.

Výsledky eurovolieb považuje pre NOVU za úspech, aj keď pôvodným cieľom bol zisk dvoch poslaneckých mandátov. Nízka volebná účasť podľa Lipšica nahráva zavedeným politickým stranám so stabilným voličským elektorátom, kde NOVA zatiaľ nie je, aj preto si úspech v eurovoľbách cení o to viac.

 

Podľa Lipšica z výsledkov eurovolieb nie je možné robiť veľké analýzy pre pravicové spektrum. „Ale je to druhá veľká prehra Smeru po prezidentských voľbách, pomer poslancov ľavice a pravice je štyri ku deväť,“ konštatoval líder NOVA. „Pre nás je to dobrý štart. Bude závisieť od nás aj iných strán, ako to budeme vedieť zrealizovať,“ dodal. 

 

Jana Žitňanská sa v europarlamente chce naďalej venovať témam, ktoré presadzuje aj na Slovensku, teda pomoci ľuďom so zdravotným postihnutím a oblasti školstva. Chce zostať aj v kontakte so slovenskou politikou. „Odkazujem ministrom, že si odo mňa neoddýchnu,“ poznamenala. Aj Lipšic si myslí, že Žitňanská bude vykonávať mandát europoslanca tak, aby bol viditeľný aj na Slovensku.

 

img

 

11:49 - SNS ďakuje voličom za hlasy, s výsledkom volieb spokojná nie je

Slovenská národná strana (SNS) ďakuje všetkým voličom, ktorí vzali zodpovednosť do vlastných rúk a prišli k volebným urnám v sobotňajších voľbách (25. 5.) do Európskeho parlamentu (EP). S výsledkami však spokojná nie je. "Výsledok eurovolieb nie je uspokojivý a alarmujúca je najmä rekordne nízka účasť voličov," uviedol pre TASR predseda strany Andrej Danko.
      

Zdôraznil, že rekordne nízka účasť na eurovoľbách nezodpovedá faktu, že dnes sa v mnohých dôležitých agendách o Slovensku rozhoduje v Bruseli, a nie v Bratislave. "K tomu však prispel aj dlhodobý bojkot 'siedmej veľmoci' – väčšiny médií – ktorých úlohou je informovať a vzdelávať ľudí tiež v oblasti uvedomenia si vlastnej zodpovednosti za svoj osud a za osud svojej krajiny aj využitím volebného práva," poznamenal Danko.
      

Slovenská národná strana dosiahla spomedzi národne orientovaných subjektov najvyšší volebný výsledok (3,61 percenta), zaostala však za svojimi preferenciami z prieskumov verejnej mienky a na postup do EP jej chýbalo takmer jeden a pol percenta voličských hlasov. 
      

"SNS prijíma rozhodnutie tých voličov, ktorí sa na voľbách zúčastnili a rozhodli tak, ako rozhodli. V mene všetkých eurokandidátov chce vyjadriť vďaku tým, ktorí tejto národnej strane odovzdali svoj hlas a chceli mať v europarlamente vlasteneckú stranu," konštatoval Danko, ktorý sa s viac ako 11.000 preferenčnými krúžkami umiestnil na kandidátke strany na prvom mieste.
      

"SNS sa teraz sústredí na ďalšie vízie a úlohy, ktoré pred ňou stoja. Najbližšou skúškou budú komunálne voľby na jeseň tohto roka," vyhlásil predseda SNS. 
      

V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré 25. mája zverejnila Ústredná volebná komisia. Smer-SD získal 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. KDH má 13,21 percenta, obsadí dva mandáty. Nasleduje SDKÚ-DS (7,75 percenta), tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percentami hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta) získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte. V eurovoľbách volilo na Slovensku opäť rekordne málo ľudí. Účasť bola nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, a to 13,05 percenta.

 

img

 

10:28 - Figeľ: Volebný výsledok je pre KDH povzbudením

Volebný výsledok 13,21 percenta, ktorý dosiahlo KDH v sobotňajších (24. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP), je pre kresťanských demokratov povzbudením. Na dnešnej hodnotiacej tlačovej konferencii to uviedol líder KDH Ján Figeľ s tým, že tí, ktorí volili KDH, podporili líniu silnej rodiny a lepšej Európy.
      

Podľa Figeľa volebné výsledky zo soboty hovoria, že stredopravé strany majú navrch. "Slovensko odmietlo výrazný extrémizmus či prejavy krajnej politiky," povedal. Na druhej strane ho neteší nízka volebná účasť na Slovensku. "Trinásť percent občanov zvolilo 13 poslancov, toto je slovenský paradox. Tak málo účasti v tak dôležitých voľbách je výkričníkom pre nás všetkých. Demokracia potrebuje demokratov, angažovaných občanov," apeloval.
      

Ako tvrdí, KDH je sklamané z tejto nízkej účasti. "Je to výzva pre celú spoločnosť, aby sa európska agenda stávala každodennou domácou, nie zahraničnou. Pre KDH je európska problematika súčasťou slovenskej politiky," uistil. Vie si predstaviť napríklad spojenie eurovolieb s prezidentskými. "Stojí to za zamyslenie, päťročný cyklus sa zhoduje. Mali by sme hľadať všetky spôsoby, ktoré ľudí vtiahnu do európskych vzťahov oveľa viac," odporučil.
      

Novozvolená europoslankyňa za KDH Anna Záborská sa obáva, ako bude v Bruseli vysvetľovať opätovne rekordne najnižšiu volebnú účasť na Slovensku. "Naše aktivity v europarlamente sú rôznorodé, komunikácia s občanmi počas celého obdobia je veľmi intenzívna. Nejde nám ale len o účasť voličov KDH, ale o účasť ako takú," deklarovala. Poukázala tiež na stovky stretnutí, ktoré absolvovala, ale na verejnosť sa cez médiá dostal len zlomok.
      

img

 

10:00 - V slovenských väzniciach bola volebná účasť len 2,06 percenta

Veľmi nízku volebnú účasť - len 2,06 percenta zaznamenali v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v slovenských väzniciach. Najvyššiu volebnú účasť 5,02 percenta zaznamenali v Ústave na výkon väzby v Žiline a na strane druhej zasa v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach-Šaci neodvolil v sobotu 24. mája ani jeden odsúdený väzeň. V deň volieb sa v 17 slovenských ústavoch a väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo dovedna 1451 obvinených a 8662 odsúdených. Z nich malo právo voliť 1378 obvinených a 7270 odsúdených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. V ústavoch neboli zriadené volebné okrsky a členovia volebných komisií prinášali do väzníc postupne volebné urny. V sobotňajších voľbách do EP mali právo voliť obvinení aj odsúdení, ktorí boli občanmi Slovenskej republiky, ale aj obvinení a odsúdení, ktorí boli občanmi iného z členských štátov Európskej únie.

 

09:32 - Viacerí europoslanci predbehli vďaka krúžkom aj lídrov kandidátok

Richard Sulík (SaS), Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd) a Eduard Kukan (SDKÚ-DS). To sú noví aj staronoví europoslanci, ktorým sa podarilo prekrúžkovať lídrov kandidačných listín svojich strán. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajšieho hlasovania, ktoré v nedeľu 25. mája zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK).
      

V krúžkovaní uspeli aj Boris Zala a Vladimír Maňka zo Smeru-SD. Preferenčné krúžky im pomohli predbehnúť stranícku kolegyňu Moniku Smolkovú. Maňka kandidoval zo štvrtého miesta, Zala z piateho, Smolková bola trojka. Maňku a Smolkovú delí približne 6000 hlasov, Zalu od Smolkovej približne 7000 hlasov. Medzi Maňkom a Zalom je rozdiel asi 1000 krúžkov v prospech Zalu.
      

Žitňanská, Nagy a Kukan sa prekrúžkovali z druhého miesta svojich kandidačných listín, Sulík z tretieho, Škripek zo štvrtého. Žitňanskú krúžkovalo 18.409, čo je o necelých 6000 viac ako lídra kandidátky Jozefa Kollára. Nagya volilo 14.896 ľudí, čo je o vyše 2000 hlasov viac ako Zsolta Simona. Sulíka krúžkovalo 22.607 voličov, teda takmer o 15.000 viac ako Jána Oravca. Škripek získal 15.583 krúžkov, čím porazil Jozefa Viskupiča o necelých 7000 hlasov. Kukan dostal 20.912 krúžkov, čo je o vyše 1000 viac, než mal líder kandidátky Ivan Štefanec.
      

09:30 - Polícia pred voľbami riešila podozrenia z kupovania hlasov

V období pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) polícia zaznamenala sedem podnetov, ktoré sa týkali volieb. V piatich prípadoch išlo o podozrenie z trestného činu kupovania hlasov. Počas oficiálneho vyhlásenia volebných výsledkov to uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Podľa jeho slov jeden prípad, ktorý sa vyskytol v obci Veľký Meder a okolie, polícia už ukončila. "Občan sa podujal zabezpečiť 4000 hlasov, cenu si určil štyri eurá za hlas. Čiže tá škoda, čo sa týka peňažného vyjadrenia, činila okolo 16.000 eur. Prípad bol ukončený 15. mája s návrhom na dohodu o vine a treste," priblížil policajný viceprezident. Ako dodal, v troch prípadoch prebieha doplňovanie podania a v jednom prípade bol podnet odstúpený inému orgánu.

      

Ábel označil volebný deň ako pokojný. "Počas volebného dňa polícia nezaznamenala v súvislosti s voľbami do EP žiadny trestný čin," uviedol. Polícia v tento deň evidovala šesť udalostí, ktoré však nemali podstatný vplyv na hlasovanie.

 

09:04 - Šefčovič má záujem pokračovať v práci eurokomisára

Najpreferovanejší kandidát strany Smer-SD v eurovoľbách Maroš Šefčovič má aj naďalej záujem o post eurokomisára. V Európskej komisii (EK) sa chce venovať ekonomicko-politickej agende.  "Ak by som aj mal určiť preferenciu, chcel by som sa venovať oblastiam ako je medzinárodný obchod, digitálna agenda, energetické témy," priblížil úspešný kandidát Smeru. Podľa Šefčoviča bude ale veľa záležať od toho, kto sa stane predsedom EK a aké bude samotné zloženie komisie. Myslí si, že nového predsedu v tomto smere nečaká jednoduchá úloha. "Komisia by mala naozaj vyváženým spôsobom reprezentovať nové i staré členské krajiny, malé i veľké štáty i hlavné politické strany v Európskom parlamente, bude to teda pre predsedu dosť zložitá matematika," skonštatoval Šefčovič. 

 

09:01 - Nový Európsky parlament zasadne v júli

Od 7. do 10. júla zasadnú po prvýkrát výbory europarlamentu a zvolia si svoje predsedníctvo. Európsky parlament by mal voliť predsedu Európskej komisie na návrh Európskej rady od 14. do 17. júla. „Kandidát musí v tajnom hlasovaní získať absolútnu väčšinu hlasov, teda 376,“ vysvetlila Gabrižová. V septembri a októbri sú naplánované verejné vypočutia dezignovaných členov Komisie v príslušných výboroch europarlamentu. Do novembra by mal Európsky parlament hlasovať o celej Európskej komisii, opäť absolútnou väčšinou hlasov. 

 

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu by mala vyhodnotiť Európska rada na summite v Bruseli už v utorok 27. mája. Novozvolení europoslanci potrebujú osvedčenie o zvolení, ktoré preberajú z rúk prezidenta a s ktorým prídu do Európskeho parlamentu. „Tam sa začínajú formovať politické skupiny, ich vedenie, začne sa riešiť zaradenie do výborov, delegácií, kancelárie a ostatné záležitosti,“ hovorí Gabrižová. Noví europoslanci si môžu vybrať svojich asistentov, ich počet nie je obmedzený. „Obmedzený je len rozpočet na nich vo výške 21 209 eur mesačne,“ uvádza Gabrižová s tým, že väčšina slovenských europoslancov má aspoň dvoch asistentov v Bruseli a Štrasburgu a ďalších – jedného alebo viacerých doma. 

 

Bývalí europoslanci, ak neboli opätovne zvolení, neodchádzajú naprázdno. Majú totiž právo na tzv. prechodný príspevok, ktorý je rovnako vysoký ako základný plat europoslanca. Vypláca sa minimálne šesť a maximálne 24 mesiacov. „Dávka sa vypláca jedenkrát za každý jeden rok, ktorý europoslanec odslúžil v Európskom parlamente,“ ozrejmila Gabrižová. Ak bol teda niekto poslancom jedno volebné obdobie, plynie mu dávka šesť mesiacov, ak dve obdobia, plynie mu desať mesiacov a podobne. Bývalí europoslanci tiež poberajú od Európskeho parlamentu od veku 63 rokov starobný dôchodok, a to nad rámec toho, na ktorý majú nárok doma. Za každý rok vykonávania mandátu im patrí 3,5 percenta základného platu europoslanca, nie však viac ako 70 percent. 

 

Základný mesačný plat europoslanca pred zdanením je 6 200 eur. Okrem toho výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4 299 eur mesačne. Európsky parlament ďalej pokrýva aj denné diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli vo výške 304 eur na deň, z čoho si europoslanci majú platiť ubytovanie a stravu. 

Sobotné voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku vyhrala strana Smer-SD, ktorá si zabezpečila v europarlamente štyri poslanecké mandáty. Získali ich Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala a Vladimír Maňka. Na druhom mieste skončilo KDH, ktoré bude mať v Bruseli dvoch poslancov Annu Záborskú a Miroslava Mikolášika. Na tretej priečke skončila SDKÚ-DS, v europarlamente ju budú zastupovať Eduard Kukan a Ivan Štefanec. Ďalších päť politických strán zo Slovenska bude mať v Európskom parlamente po jednom poslancovi. Z kandidátky hnutia OĽaNO sa do EP dostal Branislav Škripek. Europoslankyňou hnutia NOVA bude Jana Žitňanská. Stranu SaS bude v Bruseli zastupovať Richard Sulík. Mandát europoslanca za stranu SMK získal Pál Csáky. Europoslancom za stranu Most-Híd bude József Nagy. Volebná účasť dosiahla na Slovensku 13,05 percenta.

 

07:44 - Smer volili najviac v obvode Stará Ľubovňa,najmenej v Dunajskej Strede

Víťazovi sobotňajších eurovolieb (24.5.), Smeru-SD, sa darilo najlepšie vo volebnom obvode Stará Ľubovňa, kde ho volilo 41,46 % ľudí. Najhorší volebný výsledok má strana v obvode Dunajská Streda (3,5 %). Informovala o tom pri prezentácii oficiálnych volebných výsledkov šéfka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.
      

KDH dosiahlo najväčší úspech v obvode Námestovo, kde získalo 49,44 %, najmenej ľudí volilo hnutie v obvode Komárno (0,98 %). SDKÚ-DS volilo najviac ľudí v obvode Senica (18,02 %), najmenej v obvode Dunajská Streda (1,95 %).
      

OĽaNO dosiahli najlepší volebný výsledok v obvode Banská Bystrica, kde hnutie volilo 14,79 % ľudí, najmenej hlasov získalo v obvode Dunajská Streda (1,14 %). Koalícia NOVA, KDS, OKS bola najúspešnejšia v obvode Bratislava (14,34 %), najmenej úspešná v obvode Komárno (1,87 %).
      

SaS mala najväčšiu podporu v obvode Bratislava, kde ju volilo 12,65 % ľudí, najslabší výsledok dosiahli liberáli v obvode Dunajská Streda (2,37 %). SMK získala najviac hlasov v obvode Komárno (46,62 %), najmenej v obvode Námestovo (0,3 %). Most-Híd mal najlepší výsledok v obvode Dunajská Streda (43,59 %) a najslabší v obvode Námestovo, kde stranu podporilo 0,25 % voličov. 
      

07:40 - Slota, Mikloško, Golonka ani kúzelník či raper do EP nepôjdu

Kúzelník, raper ani známy bývalý hokejista nebudú Slovensko zastupovať v Európskom parlamente. Voličov totiž podľa oficiálnych výsledkov eurovolieb neoslovili. Neuspeli ani známe mená ako Ján Slota či František Mikloško. Bývalého šéfa národniarov, ktorý kandidoval za Kresťanskú Slovenskú národnú stranu, podporilo v eurovoľbách len približne 2400 ľudí. Františkovi Mikloškovi, ktorý kandidoval za koalíciu NOVA, KDS, OKS, nestačilo na bruselský post ani takmer 10.000 hlasov. 

      

Voličov si nezískal ani bývalý hokejista a tréner Jozef Golonka, ktorý kandidoval za Stranu moderného Slovenska založenú bývalým funkcionárom ĽS-HZDS Milanom Urbánim. Golonku volilo takmer 1000 ľudí.
      

Kúzelníka Drahoslava Tkáča a rapera Olivera Domarackého ponúkla voličom Strana TIP. Tkáča volilo len približne 600 ľudí, Domarackého približne 1300. Ďalší volebný debakel zažil aj neúspešný prezidentský kandidát Jozef Behýl. V eurovoľbách, v ktorých kandidoval za Nový parlament, získal len 362 hlasov.

 

img

 

07:35 - Najviac prednostných hlasov získal Maroš Šefčovič zo Smeru

V európskom parlamente budú spomedzi trinástich novozvolených poslancov štyria z kandidátky vládnej strany Smer-SD, pričom líder tejto kandidátky a súčasný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič získal najväčší počet prednostných hlasov spomedzi všetkých kandidátov. Krúžkovalo ho 66 966 voličov. Za Šefčovičom na kandidátke Smer-SD zostala pôvodná dvojka tohto zoznamu Monika Flašíková Beňová s 46 860 prednostnými hlasmi. Na tretie miesto sa z pôvodne piatej pozície na kandidátke prekrúžkoval Boris Zala, ktorý dostal 18 622 prednostných hlasov. Vladimír Maňka zostal na štvrtom mieste medzi zvolenými poslancami EP za Smer-SD, krúžkovalo ho 17 704 voličov. Pôvodná trojka kandidátky Smeru Monika Smolková sa prepadla na piate miesto (11 295 prednostných hlasov) a do europarlamentu ju nezvolili. Napokon však aj tak pravdepodobne pôjde do Bruselu, lebo Šefčovič avizoval, že sa mandátu vzdá a bude opäť slovenským eurokomisárom.

 

Z kandidátky Kresťanskodemokratického hnutia zvolili hlasujúci do europarlamentu pôvodnú jednotku aj dvojku, teda Annu Záborskú (42 976 prednostných hlasov) a Miroslava Mikolášika (26 705 prednostných hlasov). Na kandidátke SDKÚ-DS si pôvodná jednotka a dvojka svoje posty vymenili a vďaka 20 912 prednostným hlasom z prvého miesta ide do Bruselu Eduard Kukan, voliči zvolili za europoslanca aj Ivana Štefanca (19 439 prednostných hlasov) z tejto strany. 

 

Novozvolený europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek sa prekrúžkoval až na zvoliteľné prvé miesto medzi kandidátmi hnutia z pôvodne štvrtej pozície na kandidátke. Prednostné hlasy mu dalo 15 583 ľudí. Podobný úspech sa podaril Jane Žitňanskej so strany NOVA, ktorá bola pôvodne dvojkou na jej kandidátke. Na prvé miesto kandidátky, ktoré jej zabezpečilo aj mandát europoslankyne, ju posunulo 18 409 voličov. Aj predsedu strany SaS Richarda Sulíka vynieslo 22 607 hlasov na čelo straníckej eurokandidátky a zabezpečilo mu mandát v Bruseli. Sulík bol pôvodne na kandidátke tretí. Za SMK zvolili hlasujúci do europarlamentu Pála Csákyho, ktorý kandidoval z prvého miesta. Vo voľbách dostal 19 409 prednostných hlasov. 

 

Novozvoleného europoslanca Józsefa Nagya prekrúžkovalo na kandidátke Most-Híd 14 896 voličov z pôvodného druhého miesta do jej čela, odkiaľ vytlačil pôvodného lídra Zsolta Simona (12 510 prednostných hlasov). 

 

Spomedzi zvolených europoslancov obhájili svoje súčasné mandáty v Bruseli Flašíková Beňová, Zala, Maňka (všetci Smer-SD), Záborská, Mikolášik (obaja KDH) a Kukan (SDKÚ-DS). Nováčikmi budú Štefanec (SDKÚ-DS), Škripek (OĽaNO), Žitňanská (NOVA), Sulík (SaS), Nagy (Most-Híd) a Csáky (SMK).

 

img

 

06:55 - Nových europoslancov volilo iba 13,05 % ľudí, opäť sme najhorší v EÚ

Na Slovensku volilo nových europoslancov historicky najmenej ľudí. Volebná účasť je 13,05 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajšieho (24.5.) hlasovania, ktoré v nedeľu (25.5.) zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK). Volebná účasť je tak ako po minulé roky najnižšia v celej Európskej únii. Za úniu sa odhaduje účasť približne 43 %. Slovenská účasť je dokonca nižšia ako v predchádzajúcich dvoch hlasovaniach z rokov 2004 a 2009. Vtedy hlasovalo 16,96 % a 19,64 % ľudí.

      

Najviac voličov prišlo k volebným urnám vo volebnom obvode Bratislava, kde odovzdalo svoj hlas 18,63 % ľudí. Najnižšia volebná účasť bola v obvode Čadca, kde volilo 8,51 % občanov. Pokiaľ ide o obce, najviac, až 80 % ľudí volilo v Regetovke v Bardejovskom okrese, najmenej ľudí hlasovalo (0,74 %) v košickom Luníku IX.

 

06:48 - Výsledky volieb do európskeho parlamentu: Toto sú nový europoslanci

V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.
      

Smer-SD získal 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH má 13,21 percenta, obsadí dva mandáty. Nasleduje SDKÚ-DS so 7,75 percenta, tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percentami hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA 6,83 percenta, SaS 6,66 percenta, SMK 6,53 percenta a Most-Híd 5,83 percenta získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte.
      

V eurovoľbách volilo na Slovensku opäť rekordne málo ľudí. Účasť bola nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, a to 13,05 percenta.
      

Trinásť miest slovenských europoslancov v Európskom parlamente obsadia:

Maroš Šefčovič, Smer-SD

 

img

 

Monika Flašíková Beňová, Smer-SD

 

img

 

Boris Zala, Smer-SD

 

img

 

Vladimír Maňka, Smer-SD

 

img

 

Anna Záborská, KDH

 

img

Miroslav Mikolášik, KDH

 

img

Ivan Štefanec, SDKÚ-DS

 

img

Eduard Kukan, SDKÚ-DS

 

img

Branislav Škripek, OĽaNO

 

img

József Nagy, Most-Híd

 

img

Richard Sulík, SaS

 

img

Pál Csáky, SMK

 

img

Jana Žitňanská, NOVA, KDS, OKS

 

img

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začali zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ včera o 23.00 h v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach.

      

Ako uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, voľby mali bezproblémový priebeh. "Voľby prebehli pokojne bez rušivých momentov, o čom svedčí obsah a počet podnetov, keď počas celého pôsobenia komisie prišlo 18 podnetov, z toho polovica sa týkala vedenia kampane, a nie technického zabezpečenia volieb," uviedla Chmelová.
      

Štatistický úrad SR taktiež nezaznamenal komplikácie pri sčítaní hlasov. "Sumarizácia prebehla pokojne, všetko prebiehalo tak, ako sme boli pripravení, žiadne mimoriadne okolnosti ani udalosti sa nevyskytli," potvrdila šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.
      

Noví europoslanci sa ujmú svojich funkcií 1. júla na prvom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona