Výsledky 2. kola volieb by mali byť skôr

NETKY.SK • 16 November 2013, 09:46 • 2 min
Výsledky 2. kola volieb by mali byť skôr

BRATISLAVA - Výsledky druhého kola krajských volieb by sme mohli poznať skôr. Voliť sa totiž bude len v piatich z ôsmich krajov a voliči v nich určia už iba ich predsedov.

slovakia

left justify in out

Poslancov všade zvolili 9. novembra v prvom kole volieb. Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov sa uskutoční presne o týždeň, v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00.

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole volieb predsedu kraja stretne Pavol Frešo a Monika Flašíková Beňová. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš a József Berényi, v Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica a Tomáš Galbavý. V Banskobystrickom kraji si môžu voliči vyberať medzi Vladimírom Maňkom a Marianom Kotlebom a v Košickom kraji sa o priazeň voličov uchádzajú Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer. V Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji predsedov zvolili už v prvom kole. 

Na otázky o 2. kole regionálnych volieb odpovedia počas pracovných dní a v deň volieb na volebnej infolinke ministerstva vnútra. Na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa dá volať od 7:00 do 15:30 a v deň volieb 23. novembra od 7:00 do 22:00. Zamestnanci ministerstva vnútra na nej poskytujú informácie voličom týkajúce sa ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam. 

Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude po schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) tradične zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dostupné budú na webstránkach https://portal.statistics.sk a https://volbysr.sk/, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové oficiálne výsledky hlasovania o piatich krajských predsedoch. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík, štatistický úrad preskúšal všetky systémy pred 1. kolom volieb. Druhé kolo spracuje na rovnakom systéme ako prvé a vzhľadom na menší počet vstupných dát sa očakávajú rýchlejšie výsledky hlasovania. Oficiálne výsledky zverejní ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov v nedeľu 24. novembra. 

Poriadok zabezpečí v okolí všetkých volebných miestností polícia. Vo zvýšenej miere dohliadne na priebeh a spracovanie hlasovania hlavne v kritických oblastiach, kde je možné kupovanie hlasov voličov. Polícia v súvislosti s 1. kolom volieb do VÚC vedie osem trestných stíhaní, z toho tri za údajné kupovanie hlasov. 

Kampaň po vyhlásení oficiálnych výsledkov 1. kola plynule pokračuje. Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa volebná kampaň končí 48 hodín pre začiatkom volieb, odkedy plynie volebné moratórium. Keďže 2. kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra, volebná kampaň trvá do 21. novembra do 7:00. Od štvrtka 21. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania do 23. novembra do 22:00 bude následne plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň. Zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Podľa zapisovateľky ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej moratórium v praxi znamená, napríklad aj to, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov. 

Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič totiž môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona