Vyslanec OSN zrušil rozhovory s lídrami etnicky rozdeleného Cypru, nenašli spoločnú reč

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 16:46 • 2 min
Vyslanec OSN zrušil rozhovory s lídrami etnicky rozdeleného Cypru, nenašli spoločnú reč

NIKÓZIA - Osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide dnes oznámil, že zrušil rozhovory s lídrami etnicky rozdeleného Cypru, keďže nenašli spoločnú reč vo veci zvolania záverečného summitu, ktorý by sa zameral na súhrnnú dohodu o zjednotení ostrova.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, Espen vo vyhlásení uviedol, že posledných deväť dní sa separátne stretával s lídrami oboch strán, avšak dospel k názoru, že nie je dôvod pokračovať, keďže "neexistuje perspektíva" na dohodu o záverečnom summite.

 

"Bohužiaľ, aj napriek vážnym snahám o prekonanie rozdielov týkajúcich sa spôsobov stretnutia v Ženeve, vedúci predstavitelia neboli schopní nájsť spoločnú reč... Bez vyhliadky na spoločnú reč neexistuje dôvod na pokračovanie tejto kyvadlovej diplomacie," konštatoval Eide.

 

Vyslanec OSN dodal, že o svojom rozhodnutí dnes informoval prezidenta Cyperskej republiky Nikosa Anastasiadisa a prezidenta medzinárodnej neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafu Akinciho. Ďalšie kroky bude konzultovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

 

Cyprus sa rozdelil v roku 1974, keď Turecko obsadilo sever tohto ostrova po prevrate, ktorý uskutočnili stúpenci jeho spojenia s Gréckom. Anastasiadis a Akinci sa od mája 2015 snažia o posun v mierových rokovaniach, ktoré vyvolávajú nádej v zjednotenie ostrova.

 

Ako informovalo Veľvyslanectvo Cyperskej republiky na Slovensku, Nikos Anastasiades predložil 17. mája nový návrh s cieľom zabrániť vzniku bezvýchodiskovej situácie a vytvoriť reálne vyhliadky na čo najrýchlejšie vyriešenie problému.

 

Návrh Prezidenta Cyperskej republiky obsahuje:

 

1. zvolanie medzinárodnej konferencie pre cyperskú otázku (v Ženeve) za účelom kompletizácie a dosiahnutia definitívnej dohody v kapitole bezpečnosti a garancií (záruk).

 

2. možnosť pokračovať ihneď v rozhovoroch o vyriešení kapitoly o území (územnom usporiadaní) za predpokladu, že sa docieli dohoda (v otázkach bezpečnosti a garancií).

 

3. zotrvanie v Ženeve tak dlho, ako je potrebné – ide teda o permanentnú konferenciu vedúcich predstaviteľov -, kým sa dosiahne nielen podstatný pokrok, ale aj celkové, komplexné riešenie cyperskej otázky.

 

Veľvyslanectvo Cyperskej republiky dodalo, že riešenie cyperského problému znamená zrušenie a ukončenie podmienok, ktoré ho vytvorili, a tými sú:

 

- stiahnutie tureckých okupačných vojsk

- zrušenie Garančnej zmluvy z roku 1960, ktorú Turecko interpretuje ako jednostranné právo na zasahovanie a ktorú práve využil ako zámienku na vojenskú intervenciu na Cypre v roku 1974.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona