Vyslanec OSN vyzýva znepriatelené milície na prímerie

NETKY.SK • 9 September 2014, 13:41 • 2 min
Vyslanec OSN vyzýva znepriatelené milície na prímerie

KÁHIRA - Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León v pondelok vyzval znepriatelené milície v krajine, aby uzavreli prímerie a vyriešili svoje spory politickou cestou.

slovakia

left justify in out

Urobil tak počas návštevy mesta Tobruk na severovýchode krajiny, kde sa konajú zasadnutia líbyjského parlamentu po tom, ako hlavné mesto Tripolis ovládli ozbrojené skupiny z Misráty. Po rokovaniach zo zákonodarcami, ktorých si Líbyjčania vybrali v júnových voľbách, León pred novinármi taktiež vyhlásil, že zhromaždenie považuje za "legitímneho zástupcu líbyjského ľudu". Sily napojené na islamistov pritom jeho legitimitu spochybňujú a obnovili činnosť dočasného parlamentu v Tripolise, ktorý následne pristúpil k vytvoreniu paralelnej vlády.

 

Líbyjské mestá Tripolis a Bengázi boli počas leta dejiskom najhoršieho násilia od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Podľa OSN militanti unášali príslušníkov znepriatelených skupín ako aj civilistov, pričom sa tiež dopustili mučenia či nezákonného zabíjania. Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok zverejnila správu, podľa ktorej útoky na civilistov počas bojov o Tripolis môžu predstavovať vojnové zločiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona